2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Csatlakozhat az M44 az Arad-Nagyvárad szakaszhoz

Tavaly november végén a békéscsabai megyeházán egyeztettek az M44-es gyorsforgalmi út meghosszabbításáról.
2021-ben a határ romániai oldalán elkezdődött az Arad és Nagyvárad közötti gyorsforgalmi út koncepciójának a tervezése. A tanácskozáson résztvevők megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy az M44 meghosszabbításával hogyan lehetne Magyarországot, azon belül Békés megyét összekapcsolni a tervezett partiumi gyorsforgalmi úttal. Megállapodás született arról, hogy előzetes döntéselőkészítő tanulmány készül az M44-es gyorsforgalmi út sarkadi térség irányába történő meghosszabbításáról és a tervezett romániai gyorsforgalmi úttal való összeköttetéséről.

Friss hír, hogy Nagyszalontán keresztül csatlakozhat rá a jövőben az Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi út a magyarországi M44-es útra, amihez pedig egy új határátkelő létesítésére is szükség lesz.

Iustin Cionca, az Arad megyei önkormányzat elnöke csütörtökön számolt be arról, hogy egyeztetést folytatott az infrastrukturális beruházás kapcsán Zalai Mihállyal, a Békés Megyei Önkormányzat elnökével. A megbeszélésen szó volt arról, hogy a magyar fél érdekelt az Arad és a Bihar megyei tanács által tervezett gyorsforgalmi útnak a magyarországi autópálya-hálózattal történő összekötésében. Az M44-es gyorsforgalmi utat pedig a Nagyszalonta-Méhkerék határátkelőn, majd Kötegyánon, Sarkadon és Békéscsabán keresztül csatlakoztatnák a partiumi útszakaszhoz.

Az Arad megyei önkormányzat elnöke kiemelte, a magyar fél szerint azért ez az optimális megoldás a két gyorsforgalmi összekötésére, mert a Fekete- és a Fehér-Körös vízgyűjtője környezetvédelmi szempontokból nem jöhet szóba. Most egy előzetes döntéselőkészítő tanulmány készül az M44-es gyorsforgalmi út sarkadi térség irányába történő meghosszabbításáról, és a tervezett partiumi gyorsforgalmi úttal való összeköttetéséről. Ezt a kistérségi, úgynevezett mestertervet fogják eljuttatni az Arad és Bihar megyei illetékeseknek. Iustin Cionca szerint ez új román-magyar határátkelő létesítését is feltételezi. Hozzátette, amennyiben sikerül a romániai útszakaszt rácsatlakoztatni a magyarországi gyorsforgalmi- és autópálya-hálózatra, már nem csak helyi, hanem eurorégiós jelentőséggel bírna az Aradot Nagyváraddal összekötő leendő út.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …