2024. április 19., péntek
FONTOS

Takács Árpád: számunkra a legfontosabb az emberi életek védelme

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben számunkra a legfontosabb továbbra is az emberi életek védelme. Éppen ezért a Békés Megyei Kormányhivatal oroszlánrészt vállal a januári oltási akciónapok megszervezésében, az oltóanyagok folyamatos biztosításában, szállításában – hangsúlyozta a megyei védelmi bizottság mellett működő oltási munkacsoport legutóbbi ülésén Takács Árpád kormánymegbízott.

Az egészségügyi szakemberek szerint rendkívül fontos a harmadik, megerősítő oltás felvétele, hiszen ez a leghatékonyabb életbiztosítás a koronavírussal szemben.

Számos nemzetközi kutatás bebizonyította, hogy a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemben az egyetlen hatékony és hatásos fegyver a védőoltás: éppen ezért nagyfokú felelőtlenség ezt megkérdőjelezni vagy ennek az ellenkezőjét híresztelni. Kiváltképpen az omicron vírusvariáns terjedése idején hinnünk kell a szakembereknek és tudatában kell lennünk, hogy nem csak a saját magunk, hanem szeretteink, embertársaink életéért is felelősséggel tartozunk. Elengedhetetlenül fontos a második, illetve a harmadik, megerősítő oltás felvétele az immunrendszer megerősítése és a megfelelő átoltottsági szint elérése érdekében. Ha élni akarunk, élnünk kell az oltakozás lehetőségével, mert az oltás életet ment! Éppen ezért, Magyarország kormánya a decemberi oltási akcióhetek iránti jelentős érdeklődés következtében januárra oltási akciónapokat hirdetett, ahol előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni a koronavírus elleni első, második vagy akár a harmadik, megerősítő védőoltást is.

Kis túlzással mondhatni, hogy házhoz viszik az oltakozást, hiszen Békés megyében is immáron nem csak a kórházi oltópontokon, de a járásszékhely településeken, illetve valamennyi település háziorvosánál is fel lehet venni a vakcinát az oltási akciónapokon. Sportnyelven szólva, ez teljes pályás letámadás.

Acél valóban az, hogy minél többen és minél egyszerűbben hozzájuthassanak a vakcinához, ezzel növelve az átoltottságot. Éppen ezért januárban valamennyi csütörtökön és pénteken 14-18 óra, szombatonként pedig 10-18 óra között – előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül – lehet oltakozni a kórházi oltópontokon: Békéscsabán, Gyulán, illetve Orosházán.

Ugyanezen időpontokban a járásközpont városok járóbeteg szakrendelőiben szintén lehetőség van a koronavírus elleni első, második vagy a harmadik megerősítő oltás felvételére. A szakemberek Békésen, Gyomaendrődön, Mezőkovácsházán, Sarkadon, Szarvason és Szeghalmon is várják az oltakozni vágyókat.

Ezen túlmenően valamennyi Békés megyei háziorvosi praxisban, januárban legalább egy hétvégén települési oltási akciónapokat kell szervezni. A háziorvosok péntekenként 14-18 óra, míg szombaton 10-18 óra között bonyolíthatják le az oltási akciónapokat, az általuk tetszőlegesen kiválasztott hétvégén. A kórházakban és a szakrendelőkben ötféle oltóanyag áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, Janssen, Sinopharm és AstraZeneca. Az 5 ezer lélekszám alatti településeken háromféle oltóanyagból: Pfizer, Janssen, Sinopharm vakcinából segítenek választani a szakemberek.

Logisztikai feladatkörrel is bővítették a kormányhivatal tevékenységi profilját?

Jogos a felvetés, valóban széleskörű összefogás, komoly szervezőmunka és logisztikai háttértevékenység áll az oltási akciónapok mögött. Az oltások sikerességét a háziorvosok, az egészségügyi, rendvédelmi, honvédelmi szervek, a kormányhivatali dolgozók, valamint a települési önkormányzatok, polgármesterek szoros együttműködése garantálja. A vakcinagazdálkodást, az oltóanyagok biztosítását, szállítását a Békés Megyei Kormányhivatalban működő megyei oltási munkacsoport végzi. A kórházi oltópontokon továbbra is segítik a munkát a Magyar Honvédség által kirendelt katonák. A kórházi és járási oltópontokon a kormánytisztviselők segítik a regisztrációt, a nyilatkozatok kitöltését.

Aki oltakozni szeretne, annak Békés megyében sem kell kimozdulnia a településről, ahol él. Én úgy gondolom, hogy ez tálcán kínált lehetőség, amivel mindenkinek élni kell, aki eddig még nem kérte a vakcinát, vagy nem adatta be a megerősítő oltást.

(Békés Megyei Kormányhivatal)

Nézze meg ezt is:

A 90 éves Lupsán Imrénét köszöntötték

  Virággal, Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletével és tortával köszöntötte szerda délután Timár Andrea aljegyző és …