2024. április 16., kedd
FONTOS

Kedvező adóváltozások 2022-ben

2022. január 1-től számos adócsökkentés lépett érvénybe, melynek kedvező hatásai a lakosságot és a vállalkozókat is érintik. A magánszemélyekkel kapcsolatos, legfőbb változások a személyi jövedelemadót érintik.

A családi adó-visszatérítés révén minden gyermeket nevelő szülő, illetve azok, akik családi kedvezményre jogosultak, február 15-éig visszakapják a tavalyi keresetük után befizetett személyi jövedelemadójukat. Ennek felső korlátja 809 ezer forint személyenként.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére jogosultak esetében is változás lépett életbe idén. Nekik nem kell új adóelőleg-nyilatkozatot tenniük, ha korábban ezt már megtették annál a munkáltatónál, ahol jelenleg is dolgoznak. A kedvezmény érvényes azon anyák esetében is, akiknek gyermeke fogyatékossága miatt intézményben nevelkedik, és a szülői jog fennáll.

2022-ben az átalányadó is teljesen megújult. Az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelme az éves minimálbér feléig adómentessé vált. Ez 40%-os költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forintos bevételig az átalányadózónak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

A számos adóváltozás mellett a minimálbér értéke is megváltozott. A minimálbér bruttó 200 ezer forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 260 ezer forintra emelkedett.
 

Nézze meg ezt is:

Ezeket a terveket valósítaná meg a következő öt évben Görgényi Ernő

    A megújult Százéves cukrászda udvarán, pénteken délután öt órakor kezdődött az a programismertető …