2024. április 16., kedd
FONTOS

Jól teljesített tavaly a magyar agrárium

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál mindent megtettek annak érdekében, hogy a tagságot minél kisebb hátrányok érjék, hiszen a koronavírus-járvány hatással volt az élelmiszeripar mellett a mezőgazdaságra is.
A tavalyi évben a falugazdászok 160 ezer 575 hektárra adták be a tagok egységes kérelmeit, amely országosan egyedülálló. A kedvezőtlen időjárás is hatással volt a gazdaságra, de a gazdák és a szakemberek összefogása ellensúlyozta azt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fontos állomáshoz ért, hiszen idén májusban tisztújítás lesz. Az új programok, elképzelések kidolgozása folyamatban van. Kulcsár László, a kamara Békés megyei elnöke elmondta, Magyarország benyújtotta az Európai Bizottsághoz a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervet, amely a 2023-2027 közötti időszak agrár-élelmiszeripari támogatási rendszerét meghatározó legfontosabb dokumentum. A 80%-ra emelt nemzeti társfinanszírozás lehetőséget biztosít a hazai agrárium szereplőinek versenyképességük növelésére, valamint a vidéki térségek megújulására.

Kulcsár László elmondta, jövőbeni céljuk között szerepel a kamarai tagok számára a szolgáltatások bővítése. Emellett olyan operatív segítséget szeretnének nyújtani, ami a mindennapi gazdálkodáshoz szükséges. Növelni szeretnék a szakmai fórumok számát, melyet a koronavírus-járvány csak korlátozva tett lehetővé.

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …