2024. április 16., kedd
FONTOS

Adókedvezmény jár a 25 év alattiaknak

2022-ben bevezettek a 25 év alattiak esetében egy új, adóalapot csökkentő kedvezményt. Fontos, hogy nem adómentességről van szó, hanem adóalapot csökkentő kedvezményről, amit azok a magánszemélyek vehetnek igénybe, akik még nem töltötték be a 25. életévüket. A jogosultság könnyen megállapítható a születési adatokból.

A kedvezmény az úgynevezett összevonás alá tartozó jövedelmekre vehető igénybe, mint például a munkabérre, a táppénzre, a gyedre és az álláskeresési támogatásra. Továbbá az őstermelői tevékenységből származó jövedelem és az egyéni vállalkozónál a vállalkozói kivét esetében is jár a kedvezmény. Az elkülönülten adózó jövedelmeknél nincs lehetőség az igénylésre, ilyen például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem.

Ha a 25 év alatti személy egyik munkahelyén sem éri el a bruttó 433 700 forintos jövedelmet, együttesen azonban igen, akkor nyilatkozatot kell tennie az egyik munkáltatójánál a kedvezményről. A nyilatkozat hiányában mindkét munkáltató érvényesítheti a kedvezményt, amely ez esetben a fiatalnak jogtalanul jár és bírság szabható ki rá.

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …