2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Századikként csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz a Gál Ferenc Egyetem békési technikuma

 

A csapatzászló bevonulásával kezdődött január 14-én, pénteken az az ünnepség, melyen együttműködési megállapodást kötött a Gál Ferenc Egyetem békési technikuma és a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrede. Az esemény különös jelentőségét az adta, hogy a békési intézmény századikként csatlakozott a Magyar Kadét Programhoz, mely a fiatalok hazafias és honvédelmi nevelését tűzte zászlajára.

Szabó István honvédelmi államtitkár felidézte, hogy a 2017-es indulás óta jelentősen bővült a programban részt vevő intézmények száma.

Az eseményen a rendszerváltás idején a tábori lelkészi szolgálat létrehozásában maga nagy szerepet vállaló Kiss-Rigó László püspök hangsúlyozta, szükség van olyan ütőképes katonaságra, mely az élet különböző területein képes szolgálni a társadalmat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése óta érezhető a hiánya egy képzésnek, lehetőségnek, mely révén a fiatalok képzettebbé válhatnak az önfegyelem, a pontosság, az alkalmazkodni tudás, a testi állóképesség terén.

Az eseményen a Kiss-Rigó László püspök hangsúlyozta, szükség van olyan ütőképes katonaságra, mely az élet különböző területein képes szolgálni a társadalmat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése óta érezhető a hiánya egy képzésnek, lehetőségnek, mely révén a fiatalok képzettebbé válhatnak az önfegyelem, a pontosság, az alkalmazkodni tudás, a testi állóképesség terén.

A Honvéd Kadét Programhoz való csatlakozással megerősítést kapott a békési technikum, ez egyben meghívót is jelent a haza védelmére – mondta Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora.

Takács Árpád kormánymegbízott felidézte középiskolás éveit, melyet egy katonai kollégiumban töltött. Úgy fogalmazott, elsős diákként lehet, hogy lógott rajta az egyenruha, de a gyerekből mégis felnőtté vált, elszántságot, hitet és akaratot szerezve.
Emlékeztetett, hazánkat a tatároktól a szovjetekig több nagy hatalom megszállta az évszázadok során, róluk azonban ma már legfeljebb a könyvekben olvashatunk, míg mi most is itt vagyunk. Hangsúlyozta, azzal, hogy a békési technikum lett a századik intézmény, mely csatalakozott a Honvéd Kadét Programhoz, a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye újabb szolgálatot vállalt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fegyver mellett a katona legfőbb ereje a hitben van.

Az esemény zárásaként Moldován-Garas Helga, a békési technikum igazgatója, és Polyák András ezredes, a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka látta el kézjegyével az együttműködési megállapodást.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …