2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Pályázatok jelentek meg az ötezernél kisebb településeknek

Megjelentek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében 2022-ben meghirdetett „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram pályázati kiírásai.

A kormány elkötelezett a kistelepüléseken élők számának megtartása, növelése, életminőségének javítása, valamint ezzel összefüggésben ezen települések fejlesztése iránt. A Magyar Falu Program célja az ötezres lakosságszám alatti települések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása. Emellett olyan fejlesztéseket valósítanának meg, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezeket a településeket.

2021-ben az országosan rendelkezésre álló forrás összege 4 milliárd 800 millió forint volt. Ez saját forrás nélkül, egy összegben, 100 százalékos támogatási előleg formájában, vissza nem térítendő támogatásként nyújtott, 100 százalékos támogatási intenzitású költségvetési támogatásnak minősül.

Gyula térségében öt Békés megyei civil szervezet kapott támogatást, az Eleki Utánpótlás Sportegyesület, a Biharugrai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, a Dobozi Polgárőr Egyesület, a Mezőgyáni Hunyadi János Lövészklub, valamint a Tarhos-Békés Vadászegyesület is részesült a forrásokból.

Kovács József elmondta, tavaly októberben egy másik programot is megnyitottak, ahol a 15, szűkebb térségünkben található település közül hét nyújtott be sikeres pályázatot, ezek révén összesen 11 civil szervezet szerezhet be különböző eszközöket.

A kormány kiemelt figyelmet fordít a megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kis településeken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására. Idén január 10-én jelent meg ehhez kapcsolódóan a Magyar Falu Program új programeleme, a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása.

Kovács József elmondta, a célok között szerepel önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítása, óvodai udvar és játszótér építése. Emellett egyházi és önkormányzati temetők rendbetételére lehet pályázni. Idén is folytatódik a Falubusz program, a “Falu- és tanyagondnoki buszok beszerzése” pályázat. 5000 fő alatti állandó lakosságszámú települések önkormányzatai pályázhatnak 15 millió forint vissza nem térítendő támogatásra egy új kisbusz beszerzésére. A kész pályázatok benyújtására január 3-tól február 5-ig van lehetőség.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …