2022. november 30., szerda
FONTOS

Az Erkel család életéről tartanak előadást az Almásy kastélyban

Érdekes előadást hallhatnak az érdeklődők az Erkel családról a magyar kultúra napján, szombaton az Almásy Kastély Látogatóközpontban.

Kocsis János idegenvezető elmondta, az épület és a zeneszerző családja három generáción keresztül kapcsolódott egymáshoz.

1806-ban az Erkelek Pozsonyból Wenckheim Ferenc hívására Gyulára érkeztek. Ekkor a családfő, az idősebbik Erkel József lett a kastély gondnoka, kulturális- és zenei vezetője. A fia, ifj. Erkel József, Erkel Ferenc édesapja, németvárosi tanítói állást kapott, megházasodott, sok gyermeke született a németvárosi tanítói – szolgálati lakásban, a mai Erkel Ferenc Emlékházban.

Kocsis János idegenvezető érdekességként megemlítette, hogy pontos információk vannak arról, hogy amikor Erkel Ferenc az ország híres karnagyaként és ünnepelt zeneszerzőjeként Gyulán tartózkodott, a grófi család rendszeresen ragaszkodott hozzá, hogy a kastély falai között szálljon meg. Erkel Ferenc és a Nemzeti Színház néhány zenésze jótékonysági hangversenyt is tartott a kastély vigadójában.

Nézze meg ezt is:

Karácsonyi koncertre készül az Erkel kórus

A városi adventi ünnepségen rövid ízelítőt adott az Erkel Ferenc Vegyes Kar abból, ami hamarosan …