2024. április 16., kedd
FONTOS

Népszerű a katonai pálya, sokan jelentkeznek Békés megyéből is

Két irányba indult meg az utóbbi időben a Magyar Honvédség fejlesztése. Az egyik a haditechnikai eszközök fejlesztése, a másik pedig az életpálya modell erősítése.
Ez utóbbi része a katonák kiképzése, a katonai pályára irányítás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi-és honvédtisztképző karán tanuló tisztjelöltek jogviszonya 2022 augusztus 20-tól megváltozik. Eddig hallgatók voltak és ösztöndíjat kaptak, idén augusztustól viszont a Magyar Honvédség szerződéses állományának tagjai lesznek azok a Békés megyeiek is, akik ott tanulnak.

Braun Tibor kiemelte, van néhány különlegessége ennek a területnek. A jelentkezőknek katonai alkalmassággal kell rendelkezni, valamint vállalni kell a katonai alapkiképzés teljesítését. Az előbbi esetében részt kell venni egy három részből álló vizsgálaton Kecskeméten, vagyis egészségügyi, pszichológiai, és fizikai alkalmassági vizsgát kell tenni.

Braun Tibor hangsúlyozta, folyamatosan várják a jelentkezőket a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó irodában. A négy éves képzés elején a diákok hallgató őrmesteri rendfokozatot, végzés előtt hallgató zászlós rendfokozatot kapnak. Az augusztus 20-ai, tiszti eskütételt követően hadnagyként kezdik meg a katonai pályafutásukat. Elhangzott, a Magyar Honvédségnél elvárás a folyamatos fejlődés, hiszen mindig új kihívásoknak kell megfelelnie egy katonának, melyekre azonnal kell reagálni.

2019-ben indították el az Acélkocka altisztképzési rendszert, melyre május végéig jelentkezhetnek azok, akik először szerződéses legénységi állományú katonaként kerülnek be a rendszerbe. Az egy éves képzés során először egy alapkiképzésen, utána alap altisztképzésen vesznek részt, végül pedig szakosodnak. Egy évet követően, amikor leteszik az altiszti esküt, megkezdhetik a szolgálatukat a katonai szervezeteknél.

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …