2024. április 20., szombat
FONTOS

A Gyulahúsról, útfelújításról, és házasságkötésről is döntött a grémium

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen.
A grémium a fő napirendi pontok között elsőként a Békés Megyei 3-as Számú Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjait, valamint póttagjait választotta meg. Tagnak Magyar György Csabát, Varga Lillát, és Borbély Istvánt, póttagnak pedig Folcz Józsefet és Kun Miklóst választotta meg a grémium.

A város meghirdette a Gyulahús Kft részbeni értékesítését nyilvánosan, hirdetmény útján, melyre eddig három ajánlat érkezett. A gyulai képviselő-testület határidőket szabott meg. Az egyik, hogy egy munkacsoportot kellett létrehozni, melynek 2021. december 20-ig kellett megvizsgálnia az ajánlatokat, és ezt követően a testület felé kellett jelentést tennie. A másik határidő pedig az, hogy legkésőbb a 2022 január havi ülésén dönt a képviselő testület az ajánlattevőkről. A Gyulahús pályázott az “Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” elnevezésű kiírásra, mellyel 5 milliárd forintos pályázati támogatást nyerhetnek. Ennek az eredményét még nem hirdették ki.

Görgényi Ernő polgármester azt javasolta, hogy módosítsák a határozatban korábban meghatározott határidőket, várják meg, amíg megszületik a döntés a pályázat ügyében.

Döntés született a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatójának, a Gyula Város Egyesített Óvodájának, valamint a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény intézményvezetőjének illetményéről. Elfogadta a grémium a polgármester és az alpolgármesterek illetményét is.

Pályázatot nyújt be a város a Scherer Ferenc utca Budai Nagy Antal utca és az Apor tér közötti szakasz, valamint az Apor Vilmos tér útburkolatának felújítására. A maximálisan igényelhető támogatás összege 40 millió forint, 75 százalékos támogatási intenzitással. A kivitelezés során az út felső kopórétegét 3584 négyzetméter területen 5 centiméter vastagságban lemarják. Ezután a kiemelt szegélyek szakaszos javítását és a közmű aknafedéllapok szintre emelését követően új, 5 centiméter vastag aszfalt kopóréteget kap a terület.

Módosították a városi tanulmányi ösztöndíjról szóló önkormányzati rendeletet. A Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíj összege tanulónként havonta 9000 forintról 10000-re, hallgatónként pedig 13000-ről 15000 forintra módosult.

Egyre többen szeretnének nyáron esti és szabadtéri esküvőt tartani. A testület elfogadta azt a rendeletmódosítást, ami lehetővé teszi ezt. Május 1-től szeptember 30-ig pénteken és szombaton este is lehet polgári házasságot kötni a hivatali helyiségeken kívül a képviselő-testület mai döntésének köszönhetően.

Döntés született a Hunyadi-tó és a Hősök tava hasznosításával kapcsolatos pályázati jóváhagyásáról is. Mindkettő esetében nyílt pályázatot hirdetnek meg.

A 2021 december 6-án kihirdetett jogszabály alapján 20 százalékos illetményemelésre jogosultak a kulturális ágazatban dolgozók. A grémium elfogadta az érintett önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, a Gyulai Várszínház, valamint az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft két ügyvezetőjének módosított  javadalmát.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …