2024. március 19., kedd
FONTOS

Újra reneszánszát éli Magyarországon a pálinka

A 2008-as magyar pálinkatörvény újraszabályozta, hogy mit nevezhetünk pálinkának.
Csak Magyarországon termett, feldolgozott és desztillált, érlelt párlatot lehet pálinkának hívni. Minden mást csak gyümölcspárlatnak lehet nevezni. Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló elmondta, az elmúlt egy évtized alatt változtak a fogyasztói szokások. Ehhez hozzájárult a Gyulán már hagyományos fesztivál is. Az évek során a klasszikus alapgyümölcsök mellett megjelentek azok a különlegességek, esetleg vadon termő gyümölcsök, melyek érdekes és intenzív illat és ízaromákkal rendelkeznek.

A magyar pálinka 700 éves történetében óriási mélységek és hatalmas hegycsúcsok voltak. Az 1950-es években nem a minőség, hanem a mennyiség dominált, hiszen az akkori felezési törvény szerint a bérfőzetett pálinka felét ott kellett hagyni az állam számára.

Fabulya Attila kiemelte, el kell telnie még legalább egy évtizednek ahhoz, hogy a fiatal, 18 éven felüli generáció értékelni tudja a magyar gyümölcsből készült pálinkát.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …