2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Március 15-re elkészülnek a SZJA-bevallási tervezetek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ahogyan az elmúlt öt évben, idén is automatikusan elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikus, a magánszemélyeknek nem kell kérniük a hivatalt a tervezet elkészítésére, valamint nem kell beküldeniük a kedvezményekre jogosító igazolásokat sem.
Az szja-bevallási tervezet a tavalyi jövedelmekről készített kimutatás, amelyet a NAV a munkáltatóktól, kifizetőktől beérkezett adatok alapján állít össze. A tervezet tartalmazza a jövedelmet terhelő adót, az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket.
Azoknak a magánszemélyeknek, akik egyetértenek a tervezet adataival, vagyis nem kell kiegészíteniük, azoknak nincs teendőjük, ugyanis a tervezetből 2022. május 20-ával automatikusan bevallás lesz.
A kedvezményre vonatkozó igazolásokat nem kell a NAV-hoz beküldeni, azt minden adózónak meg kell őriznie az elévülési idő végéig.
Az egyéni vállalkozóknak, az áfás magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is ki kell egészíteniük a tervezetüket a jövedelmi adataikkal és fizetési kötelezettségeikkel, mivel az ő terveztük nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá a május 20-i hatállyal.
Azok a gyermeket nevelő szülők, akik jogosultak a gyermeket nevelők adó-visszatérítésére és tavaly december végéig nem nyújtották be a VISSZADO-nyilatkozatot, illetve a NAV sem utalta ki részükre automatikusan a tavaly befizetett szja-t, azok a tervezet módosításával vagy a bevallás önálló benyújtásával juthatnak hozzá a visszajáró összeghez.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …