2024. április 24., szerda
FONTOS

Új funkciót kap a Szent Miklós parkban található, egykori alispáni lak

 

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen. A grémium a fő napirendi pontok között elsőként megválasztotta a Humán- és Társadalompolitikai Bizottság új tagját, Pukkis Editet.

A folytatásban elfogadták a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, valamint a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény tavalyi beszámolóját, valamint az előbbi esetében a 2022-es munkatervet.

Beszámolót hallgathatott meg a grémium a tavalyi évre vonatkozó helyi adóztatási tevékenységről is. Csige Gábor jegyző elmondta, néhány jogszabályi feltétel befolyásolta a 2021-es évet. Többek között sem tavaly, sem idén nem lehet adót emelni.

A fő napirendi pontok között döntöttek egy pályázaton kívüli forrás biztosításáról is. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a Szent Miklós parkban található történelmi épület, az egykori alispáni lak tulajdonjogát sikerült az államtól visszaszerezni az önkormányzat számára.

Az alispáni lakot érintő projektben az épület és az udvar felújítása mellett interaktív eszközök és egységek beszerzése is szerepel. Elhangzott, a fejlesztés által létrejövő szolgáltatás-bővülés hozzájárul a város vonzerejének növekedéséhez, emellett növeli a turisztikai tartózkodási időt, csökkenti a szezonalitást.

Az ülésen megválasztották azt a 134 embert, akik szavazatszámláló bizottsági tagok lesznek az április 3-ai országgyűlési képviselő választáson, valamint az országos népszavazáson.

Döntés született a Hunyadi-tó és a Hősök-tava hasznosításával kapcsolatban is. Az előbbi esetében a Gyulai Sporthorgász Egyesületnek, az utóbbi esetében pedig Ficzere Istvánnak adta használatba a területeket a képviselő-testület.

A csütörtöki ülésen módosították a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletet. Elhangzott, egyre többen élnek a “sárga kuka” lehetőségével Gyulán. Március elsején megszűnik a Temesvári út és a Wesselényi utca találkozásánál található szelektív hulladékgyűjtő sziget.

Döntött a grémium a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáról és a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv előkészítéséhez szükséges forrásokról is. Mindez a gyulai járáshoz tartozó négy települést, Gyula mellett Eleket, Kétegyházát, valamint Lőkösházát érinti. Kónya István alpolgármester elmondta, a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát és a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervet első körben február 28-ig el kell készíteni, és be kell nyújtani.

Elindították a Helyi Építési Szabályzat módosítását és kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását a Gyulai Várfürdő ingatlanaira és az érintett tömbökre vonatkozóan. Elkészült a Termálpalota építészeti terve is.

Elhangzott, cél, hogy összeépítsék a Gyulai Várfürdő területén található lovardát az új épülettel. Az utolsó napirendi pontban a 2022-es költségvetést fogadta el a grémium.

Nézze meg ezt is:

Májusban ismét Gyula ad otthont a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának

  A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozója, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra helyszíne 1993 és 2009 …