2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A 130 éve született Apor Vilmosra emlékeztek Gyulán

A 130 éve, 1892. február 29-én született Apor Vilmosra emlékeztek az egykori győri püspökről elnevezett gyulai óvodában. A gyerekek minden évben megemlékeznek a plébánosi szolgálatát Gyulán kezdő Apor Vilmosról. Az eseményen elhangzott, az óvónők igyekeznek a gyermekeket az evangélium felé vezetni, illetve növelni a hitüket.

Apor Vilmos a hétköznapokban is megjelenik az óvoda életében. A reggeli lelki elmélkedésben szinte napi szinten megemlítik és utalnak arra, hogy mit tanulhatnak tőle.

A nap folyamán a Karácsonyi János gimnázium és általános iskola is megemlékezést tartott az Apor szobornál. Már hagyomány, hogy a nyolcadik osztályos tanulók, valamint az iskola énekkara műsorral készül. Az eseményen elhangzott, az egykori győri püspök életútja példa lehet minden diák számára.

Az eseményen Apor Vilmos életpályáját is ismertették a diákok. Apor Vilmost 1915. augusztus 24-én szentelték pappá a nagyváradi egyházmegye szolgálatára. Gyulán lett káplán, majd 1918-tól 1941-ig plébános. Megújította a lelkipásztorkodást, felkarolta a szegényeket, és ápolta az ökumenikus kapcsolatokat. XII. Piusz pápa 1941. január 21-én nevezte ki győri püspökké. A gyulai hívek iránt szeretetből úgy határozott, hogy Gyulán szenteljék megyéspüspökké 1941. február 24-én. Apor Vilmos bátran kiállt a faji megkülönböztetés ellen, védte és befogadta az üldözötteket. 1945. nagypéntekén, amikor a püspökségre menekült lányokat és asszonyokat védelmezte egy szovjet katona többször rálőtt és halálosan megsebesítette. 1945. április másodikán, húsvét hétfőn halt meg. II. János Pál pápa 1997. november kilencedikén Apor Vilmos vértanú püspököt a boldogok sorába iktatta.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …