2024. április 20., szombat
FONTOS

Három új tárlat a látogatóközpontban

Szegedi Dóm Látogatóközpont

Gazdag programokkal várja az egyházmegyében élőket a Szegedi Dóm Látogatóközpont a következő hónapokban. Az állandó kiállítások mellett az időszaki tárlatok, a kulturális estek és a tematikus séták miatt is érdemes a Szeged szívében található intézményt felkeresni.

Február első három hete három új tárlatot hozott a látogatóközpontba, amelyek mindegyike legalább húsvétig tekinthető meg nyitvatartási időben – keddtől vasárnapig 9–17 óra között.

A Vendégségben az Úrnál című kiállítás február 2-tól várja az érdeklődőket. A korábban Budapesten, majd Debrecenben szabadtéri tárlatként bemutatott alkotásokat kétszáz anyaországi és határon túli művész munkáiból válogatta az öttagú zsűri, akik a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a kiállítás címével azonos pályázatára jelentkeztek műveikkel. Szegedre a szakemberek által a legnívósabbnak ítélt 34 képző-, ipar- és fotóművészeti alkotás érkezett, de az interneten megtekinthető a teljes gyűjtemény.

Február 10-én nyílt meg a Bálint Sándor eucharisztia tiszteletéről szóló kiállítás. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kései gyümölcsének tekinthető tárlatnak aktualitást ad, hogy most is tart a legszögedibb szögedi boldoggá avatási folyamata. Serfőző Levente oktatási helynök elmondta, áttekintették a hitvalló tudós hagyatékát, s kiemelték abból az eucharisztia tiszteletéhez kapcsolódó tárgyakat, írásokat, különös tekintettel az 1930-as és az 1940-es évekre. Bálint Sándor feldolgozta többek között egy középkori Szegedhez köthető eucharisztikus csoda, egy vérző ostya történetét. A kegyhely ugyan a török időkben elpusztult, azonban a tisztelete tovább élt, ennek nyomait a neves néprajzkutató megtalálta.

A piarista rend 300 éves magyarországi jubileumának megünneplését célozza meg az a kiállítássorozat, amely záróeseményének Szeged ad otthont. A február harmadik hetében a látogatóközpontba érkező tárlatot érdemes meglátogatnia nemcsak az egyháztörténet, hanem a dél-alföldi város múltja iránt érdeklődőknek is. Borbás Péter, a Piarista Múzeum gyűjteményvezetője hangsúlyozta, hogy az összesen mintegy százötven műtárgy között vannak olyanok, amelyek fontosak a rend történetének megértéséhez – kelyhek, iskolai szertárak tárgyai vagy éppen a régi rendházi élethez kapcsolódó emlékek –, ezeket minden állomáshelyen bemutatják. Az előbbieken felül azonban több, Szegedhez kapcsolódó különlegességgel – köztük egy éremkollekcióval, egy Szentháromság Társulathoz kötődő ereklyetartóval, valamint Dugonics András szobrának kisméretű másolatával – készülnek, hiszen másfél évszázadig a kegyesrendiek működtették a város egyetlen gimnáziumát.

Egy-egy program miatt is érdemes ellátogatni a dóm altemplomába. Február 19-én fél 11-től Aba-Novák-sétához, 26-án szintén fél 11-től Orgona-sétához lehet csatlakozni. Minden hónapban várja a kultúra barátait a Dóm Művészeti Szalon. Március 18-án 17 és 19 órától Haumann Petra lép fel, monodrámájában Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezsőné írásait dolgozza fel női szemszögből. Április 9-én a Magyarok a Kárpát-medencében című előadását hozza el a kétszeres Jászai Mari-díjas Benkő Péter színművész. A programokra a Szegedi Dóm Látogatóközpontban vásárolhatóak jegyek.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …