2024. április 16., kedd
FONTOS

Tűzifa adományt osztott szét a Karitász

Öt település összesen 422 családja részesült abból a tűzifa adományból, amelyet a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász osztott szét az idei fűtési szezon előtt.

Az ELI területén kitermelt több mint 600 m³ faanyag a Szegedi Tudományegyetem kezdeményezésére került állami tulajdonból az egyházmegyéhez. A megyei karitász először tudott így tüzelőt juttatni rászoruló családoknak Baks, Ferencszállás, Klárafalva és Tiszasziget önkormányzatai, valamint a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével.

Az egyházmegyei karitász folyamatos segítségnyújtó programjaival az évszakokhoz kötődő igényekhez, szükségletekhez is alkalmazkodik. Míg például tavasszal vetőmag akcióval járul hozzá ahhoz, hogy a rászoruló családok megtermelhessék maguknak a konyhakerti terményeket, addig télen, a hajléktalan teajárat keretében nyújt rendszeres segítséget azoknak, akik a szabad ég alatt élnek. Ilyenkor élelmiszert, meleg ruhát, takarót visznek magukkal, ezt osztják szét közöttük, hogy át tudják vészelni a legnehezebb napokat, éjszakákat. Az idei tél volt az első, amikor tüzelőanyag biztosításában is közreműködhetett a szervezet.

– Fendler Judit kancellárasszony értesített arról, hogy a lézerközpont és környéke tereprendezése során nagy mennyiségű, tüzelőfának alkalmas faanyag gyűlt össze, amely egyelőre állami tulajdon, de szeretnék, ha jótékony célra lehetne felhasználni. Ezt követően indult el a folyamat, amelynek lényege, hogy a Szegedi Tudományegyetem kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonába adta a nagy mennyiségű fát. Az egyházmegye karitász központja kapta meg azt a feladatot, hogy a teljes mennyiség a rászorulókhoz jusson tűzifaként. Olyan önkormányzatokhoz fordultunk a felajánlással, ahol sok hátrányos helyzetű család él. A velük kötött megállapodás értelmében a települések gondoskodtak az elszállításról, mi pedig arról, hogy a nagy rönköket feldaraboltassuk, szállíthatóvá tegyük. Sok mindent kellett tehát megoldani ahhoz, hogy a faanyag az otthonokba kerüljön, de ahogy az már lenni szokott, a jó szándék megteremti a jó emberek összefogását. Így jóval a fűtési időszak előtt ki tudtuk osztani az egyes önkormányzatoknak a nekik szánt mennyiséget – mondta Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász koordinátora.

A 617 m3 faanyagból Baks önkormányzata 100 m3-t kapott, amelyet 173 rászoruló családnak osztott szét. Ferencszállás 100 m3 fa kiosztásáról gondoskodhatott, ezt 34 család kapta meg. Klárafalva az 50 m3 faadományát 23 családnak juttatta el, míg Tiszasziget önkormányzata 150 m3 tűzifájából 150 család részesült. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzathoz került a legnagyobb mennyiség, csaknem 216 m3, ezt két szegregátumban, a Kiskundorozsmán lévő Árpa és Búza utcában, valamint Alsóvároson, a Cserepes soron élő 42 családnak osztották ki. Így összesen 422 családhoz jutott a felajánlott faanyagból.

Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere azért hálás az egyházmegyének, mert az adománynak köszönhetően idén a település minden családjának jutott tüzelő.

– Rendszeresen segítünk a hideg idő közeledtével a rászorulóinknak. Korábban felmértük, hogy ki nem tudja biztosítani magának a szükséges tűzifát. Összesen 203 igény futott be. A karitász adományának köszönhetően azonban mindenki számára jutott elegendő tüzelő, sikerült a község összes háztartásában megkönnyíteni a fűtési időszak anyagi terheit. Házhoz vittük a fát, az időseknek és az egyedül élőknek kályhakészen, azaz felhasogatva. Ebben a nemes feladatban az önkormányzat munkatársai, valamint az önkénteseink és a polgárőrök egyaránt részt vettek, vállalták, hogy közösségi munka keretén belül kihordják a kapott tűzifát. Köszönjük, hogy a mi településünk is részesült belőle – mondta Ferenczi Ferenc.

A többi település polgármestere és a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is hasonló igyekezettel gondoskodott arról, hogy az adomány mindenütt időben célba érjen és szolgálja az otthon melegét a fagyos téli napokon.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …