2024. április 25., csütörtök
FONTOS
Idén a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szegedi, Csongor téri központi épületét is megszentelték

Lakásotthonok is részesültek az áldásból

Lakjanak itt a békesség angyalai!

Vízkereszt ünnepével kezdődik a házszentelések időszaka. Idén a Szeged-Csanádi Egyházmegye által működtetett Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató lakásotthonaiban élő, gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek is részesültek a házszentelés áldásából. A szervezet pasztorális csoportja minden ilyen otthont adó épületben megszervezte a szertartást.
A vér szerinti családjukból kiemelt gyermekek ma már nem nagylétszámú intézetekbe, hanem nevelőszülőkhöz vagy lakásotthonokba kerülnek. Az ilyen közösség esélyt ad arra, hogy ők is megélhessék, megtapasztalják a szeretetteljes törődést. A szolgáltató gondoskodásában lévő közel hétezer gyermek nagy része nevelőszülőknél él, kisebb részük, mintegy négyszáz fiatal pedig kislétszámú, családias lakásotthonokban.

Ezekből összesen harminchatot működtetnek szerte az országban, az egyházmegye területére ebből nyolc esik: a három gyulai, két csanádpalotai, egy szegvári, egy hódmezővásárhelyi és egy szeged-tápéi lakásotthonban összesen mintegy száz fiatal él. Az utóbbi napokban minden épületben elvégezték a házszentelést.

Kothencz János, a szervezet főigazgatója a szertartások kapcsán hangsúlyozta: az ÁGOTA közösség missziója az, hogy a családjukat nélkülöző gyerekek életébe szeretettel lépjen be, és személyre szabott gondoskodásba ágyazottan közvetítse számukra érthető és élhető módon az evangélium üzenetét.

– Rétegpasztorációs munkánk lényegéhez tartozik, hogy semmit nem erőltetünk, nem teszünk kötelezővé. Pasztorációs csoportunk tagjai értő figyelemmel közelítenek a fiatalokhoz, és foglalkozásaik során teret nyitnak a Szentírásban rejlő tanításoknak. Jókedv és összetartozás érzés kíséri ezeket az élményeket – legyen az kirándulás, tábor, sportolás, játék, beszélgetés vagy szentmise. A gyermekek ezeknek a közösségi és liturgikus eseménynek köszönhetően, valamint a feltétlen elfogadás által kezdenek kapaszkodni azokba az értékekbe, amit az Evangélium közvetít.

A házszentelés is az egész ott élő közösség ünnepe, éppen ezért mindenütt készülnek rá: rendezett környezettel és ünneplőbe öltözött lélekkel várják a fiatalok és a munkatársak az atyát. Ezzel azt fejezik ki, hogy az életüket, munkájukat, az egész esztendőt Isten oltalma alá helyezik. Az esemény előtt mindenütt beszélgetnek a szertartás jelentőségéről, fontosságáról, majd miután az Úr imáját közösen elimádkozták, az atya szenteltvízzel hinti meg a házat, a lakásotthont, a résztvevőket.

A bejárati ajtóra ezután kerül a felirat: 20+C+M+B+22. Az évszám közé felírt három betű a „Krisztus áldja meg e hajlékot” kívánság latin nyelvű megfelelőjének rövidítése: Christus mansionem benedicat.

A házszentelés után az atya elbeszélget a jelenlévőkkel, érdeklődik a fiataloktól a mindennapok felől. Ezek a találkozások nagyon jó hangulatban zajlanak, a végén apró ajándékok átadásával köszönnek el egymástól.

Az idei esztendőben a szolgáltató szegedi, Csongor téri központi épületét is megszentelték. Az ott dolgozók hiszik és vallják, hogy mindez segíti a gondoskodásukra bízott gyermekekkel kapcsolatos munkájukat, közösen kitűzött céljaik megvalósulását, ahogyan az áldás szövege tanít és figyelmeztet is egyben:

„Alázattal lépjük át e hajlék küszöbét.
Költözzék ide velünk együtt boldogság, isteni áldás, derűs öröm, termékeny szeretet és tartós egészség.
Távozzék erről a helyről a gonoszlélek ártalma és viszálykodása.
Lakjanak itt a békesség angyalai!”

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …