2024. április 23., kedd
FONTOS

Átadták a felújított kígyósi kastélyt

A videó elején a szombat délutáni szalagátvágás képei láthatók, hivatalosan ekkor nyílt meg a szabadkígyósi Wenckheim kastély. Az épületet és az azt övező parkot az elmúlt években 3,2 milliárd forintból, nagyjából felerészt hazai és uniós támogatásból újították meg.

Az épületben Vendégségben Wenckheiméknél címmel nyílt kiállítás. A látogatók az arisztokrácia világba csöppenhetnek, és játékos formában élhetik át a kastélyt építtető család hagyományait, vagyis tényleg vendégségben lehetnek a Wenckheimeknél. Maga az épület eredetileg a XIX. század végén, Ybl Miklós tervei alapján készült el pár év alatt, és a kor legmodernebbjének számított.

A kastély bejárását megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, a szabadkígyósi épület esetében a fő cél az értékmentésen túl az volt, hogy a rezidencia turisztikailag is hasznosítható legyen.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő az egész megye szempontjából nagy jelentőségűnek nevezte a kastély felújítását.  kastélyt a képen látható Frederick Wenckheim dédszülei építtették, ha nincs a második világháborút követő államosítás, most ő lehetne a tulajdonos. Ő köszönetet mondott azért, hogy az épület újra régi fényében tündököl.
Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa kiemelte, fontos, ne csak megújuljanak, hanem újjá is szülessenek a műemlékek.
Az elmúlt hetekben szinte csak háborús hírekkel lehetett találkozni, így különösen értékes a béke, a család biztonsága, az építkezés lehetősége – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A nemzeti kastély- és várprogram első ütemében 60 milliárd forintból 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újult meg, a romok pedig ismét az ország büszkeségeivé váltak.
A kígyósi kastély épülete és a park immár bárki által szabadon látogatható.

Nézze meg ezt is:

Megáldották a gyermekeket a templomszentelés évfordulóján

  Április 21-én a Nádi Boldogasszony templom felszentelésének 201. évfordulóját ünnepelték Gyulán. Emellett ez a …