2024. április 19., péntek
FONTOS

Népművészeti emlékekből nyílt tárlat Gyulaváriban

A gyulavári óvodások műsora nyitotta meg péntek délután “A múlt és a jelen a gyulai népművészetben” című kiállítást a Gyulavári Kastélyban.

Az érdeklődők az egykori Gyulai Népművészeti és Háziipari Szövetkezet, valamint a jelenleg is alkotó népművészek munkáiból készült közös kiállítást tekinthetik meg.

Megnyitó beszédében Vigh Imre, a szövetkezet egykori vezetője elmondta, régóta szerettek volna hasonló értékmegőrző programot létrehozni. Balogh Ferencné mézeskalács- és viseletkészítő elmondta, egy családi hagyománynak köszönhetően kezdett el mézes süteményeket készíteni.

Farkasné Kun Anikó viseletkészítő, népi iparművész, a Boglárka hímző klub csoport vezetője a klub alkotásait, valamint népviseleti ruhákat is hozott a kiállításra. Munkájukra elsősorban a gyulai szűcshímzés, a komádi vászonhímzés, valamint a Békés megyei fehér hímzés jellemző.

A tárlat kiemelt célja, hogy a múlt és a jelen értékei ne merüljenek feledésbe, és tovább adják azokat a fiatalabb generáció számára.

Varga Erzsébet azt is elmondta, a jövőben több Gyulán alkotó művész munkáit szeretnék majd bemutatni.

 

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …