2022. május 22., vasárnap
FONTOS

Korzenszky Richárd és Hegyi László kapták a Gelsey-díjakat

Hegyi László, Korzenszky Richárd, Kozma Gábor és Kiss-Rigó László püspök

A 2021-es Gelsey-díjakat december 17-én, a névadó Gelsey Vilmos születésének századik évfordulóján adták át Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete 2014-ben alapította a díjat, ezzel is tisztelegve az idén elhunyt Gelsey Vilmos munkássága előtt. A magyar származású brit közgazdász, bankár a budapesti Királyi Egyetemi Katolikus Főgimnáziumban végzett, és jelentős szerepe volt abban, hogy ez az intézmény visszakapja eredeti épületét és ott indíthassa újra az oktatást.

A Gelsey Vilmos-díj a szoborral kitüntetést olyan ember kaphatja meg, aki hosszú idő óta példamutatóan szolgálja a keresztény értékekre épülő magyar társadalom fejlődését, a gazdaság és a kultúra erősítésével a keresztény nevelés ügyét.

Az idei díjazott, Korzenszky Richárd 1989-ig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója volt. 1989-től 1991-ig Pannonhalmán főmonostori perjel, ugyanakkor a Magyar Katolikus Egyház megbízott képviselője volt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban, ahol 1994-ig miniszteri biztosi munkát is végzett. Abban az időszakban, 1996-ig betöltötte a Katolikus Iskolák Főhatóságának ügyvezető elnöki posztját. 1994 októberétől Tihanyban él, 2017-ig a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója volt.

A Gelsey Vilmos-díj a plakettel kitüntetést olyan személyeknek ítélik oda, akik elkötelezett keresztényként a magyar nemzeti kultúra és az oktatás rendszerében és irányításában érnek el kimagasló eredményt.

Az elismerést Hegyi László, az egyházi felsőoktatási és szakképzési intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztos kapta 2021-ben. Hegyi László pedagógusként dolgozott, 1998-tól az Országgyűlés Hivatalának munkatársa, majd 2000-től kormányzati tisztviselő. Feladatai mindvégig érintették az egyházi oktatást, a kormányzati egyházi kapcsolatokat.

Nézze meg ezt is:

A nemzeti önazonosság a legfőbb 48-as örökségünk

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársai gondot fordítanak arra, hogy az általuk nevelt gyermekek is …