2024. április 18., csütörtök
FONTOS

Debreceni református alapítvány díjazta Benyik Györgyöt

Sokat tett a felekezetek közötti párbeszédért, ezzel érdemelte ki Benyik György katolikus teológus, a Gál Ferenc Egyetem tanára a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány díját. A kitüntetés átadására január 23-án a debreceni református Nagytemplomban, az Ökumenikus imahét záró alkalmán került sor. A díjat Fekete Károly püspök és Kustár Zoltán kuratóriumi elnök adta át.

A teológus 1989-ben indította útjára a Szegedi Biblikus Konferencia rendezvény-sorozatot, és már 1989-ben, az első összejövetel kapcsán felmerült a kérdés, hogy nyisson-e a konferencia a többi felekezet felé. Benyik György a nyitás mellett döntött. A szegedi rendezvénysorozat ezzel a bibliatudomány magyar nyelvű művelői számára az ökumenikus találkozás és a felekezetközi párbeszéd legfontosabb fórumává vált.

Benyik György ökumenikus beállítottságának további ékes bizonyítéka, hogy a témában szerkesztett gyűjteményes kötetei (2000 és 2016) teljes természetességgel egyesítik egyetlen lexikonban a magyar katolikus és protestáns bibliatudósokat. Amikor 2017-ben és 2019-ben az ő irányítása alatt elkészült egy római katolikus hangzó Biblia, a projektbe a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, de más protestáns oktatási intézmények hallgatói is meghívást kaptak.

A Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriuma 2018 novemberében alapította meg a „Pro Unitate in Christo” díjat és fogadta el a díj adományozásának rendjét. A díj neve magyar fordításban: „A Krisztusban megélt egységért”. A díj létrehozásának elsődleges célja az ökumenikus, felekezetközi párbeszéd szimbolikus elősegítése volt hazai és nemzetközi vonatkozásban, mindenekelőtt a római katolikus és a református egyház között.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …