2024. április 19., péntek
FONTOS

Sisi kiállítás nyílik a gyulai Almásy kastélyban

A gödöllői kastély Sisi hasonmása is bemutatkozott szerda délelőtt, a gyulai Almásy kastély Stefánia szárnyában.

Ennek apropója nem más volt, minthogy Sisiről, vagyis Erzsébet királynéról nyílik kiállítás május 25-én. Az ezzel kapcsolatban szervezett sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldali kormányok és városvezetés idején az Almásy-kastély betonkerítés mögé zárva pusztult. Azóta nemcsak felújították az épületet, hanem a város egyik legsikeresebb turisztikai látványosságát működtetik benne.

Fontos, hogy sok program legyen a kastélyban – mondta Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető. A gödöllőiekkel régebbóta jó kapcsolatot ápolnak, és Erzsébet királyné személye is egy fontos kapocs a két intézmény között.

A Gödöllői Királyi Kastély ügyvezetője, Ujváry Tamás elismeréssel szólt nemcsak Gyula fejlődéséről, hanem az Almásy kastély látogatóközpontról is. Hangsúlyozta, a világ legnagyobb Sisi gyűjteménye Gödöllőn van, ennek a legizgalmasabb darabjait fogják bemutatni Gyulán. A tárgyak mellett történeteket is kínálnak, melyeket a gyulaiak által fejlesztett interaktív eszközök tesznek majd teljessé.

Kovács József országgyűlési képviselő egy rövid, történeti visszatekintés után a különleges kísérő programokkal tarkított, májusi esemény jelentőségéről beszélt.

A május 25-i nyitással tervezett tárlatnak különleges aktualitást ad, hogy idén 165 éve, 1857-ben azon a napon érkezett Békés megyébe, illetve töltötte az éjszakát az akkor Wenckheim tulajdonban lévő gyulai kastélyban a királyi pár. Az egy éven át látogatható tárlatot várhatóan minden eddigit felülmúló érdeklődés övezi majd.

 

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …