2024. április 19., péntek
FONTOS

Több ok miatt is kritikus időszak előtt állnak a mezőgazdaság szereplői

Az elmúlt időszakot jellemző csapadékhiány miatt ki vannak száradva a Gyulai Agrár Zrt területei is. Ancsin Péter ügyvezető kiemelte, ez egymás után a második olyan év, melyet jelentős aszály sújt.

A termésátlag az elmúlt esztendőkhöz képest jóval alacsonyabb volt. A gabona a 2021-es, tavaszi hideget követően jó termést hozott, de a nyáron lábon álló növények, a napraforgó, a kukorica, és a szója mind nagyon alacsony terméshozamot produkált. Ennek eredményeként az elkövetkezendő években nehéz helyzetbe kerülhet az állattenyésztés.

Ancsin Péter kiemelte, a Gyulai Agrár Zrt-nek nincs repce vetése, ennek most örülnek. Elmondta, azok a szakemberek, akik rendelkeznek ezzel a növénnyel a földeken csak panaszkodnak, hiszen a csapadékhiányos tél megviselte a repceállományokat. Még azokat is, melyek ősszel kikeltek. Ami még megtalálható volt a földeken, azokat pedig vadkár sújtotta.

Az orosz-ukrán háború jelentős hatással van a magyar mezőgazdaságra. Az állattenyésztőket a gabona és a napraforgómag drágulása, a takarmányozási költségek növekedése, a kőolaj- és földgázellátással kapcsolatos bizonytalanságok pedig a növénytermesztőket hozzák nehéz helyzetbe. Ancsin Péter elmondta, kiszámíthatatlan, hogy az ukrán területekről érkezni fog-e termény a jövőben Európába.

Ancsin Péter kiemelte, a tavalyi év elhozta azokat a tejfelvásárlási árakat, amiket még az elmúlt évtizedekben nem tapasztaltak a szakemberek. Ennek jelentős oka, hogy a szolgáltatások, a takarmányok árai erősen emelkedtek. Az ügyvezető kiemelte, az elmúlt egy évben több, mint 20 százalékkal nőtt a tej felvásárlási ára is.

 

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …