2022. szeptember 24., szombat
FONTOS

Jelentős a méhpusztulás, de a hazai ellátással nem lesz gond

A márciusi fagy nem okozott károkat, az akác csak néhány napja jelentek meg a rügyek – mutatta Haász Ferenc méhész. Elmondta, ez a szakmában azt jelenti, hogy a növény fagyérzékennyé vált, és néhány napon belül virágozni fog. Az akácnak is több csapadékra lett volna szüksége, de a szárazságot leginkább a repce sínylette meg.

A száraz időjárás kedvezőtlenül hatott a méhészetekre, az őszi nektár jóval kevesebb volt, kevesebb élelemmel mentek téli pihenőre a méhek, gazdáiknak többet kellett pótolniuk. Igazán nagy hideg nem volt, jelentős a viszont a csapadékhiány, de mindezek mellett is van egy olyan probléma, mely szintén jelentős gondot okozhat.

 

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban Haász Ferenc elmondta, mindez jelentősen befolyásolhatja a magyar méhészek munkáját is, de a hazai piacon ellátási problémákkal nem számol, ugyanakkor azt nem tartja kizártnak, hogy a fogyasztóknak áremelkedéssel kell kalkulálniuk.

Az elmúlt években, amikor nem volt jó a termés, az akác esetében 40-45, a vegyesméznél pedig 30 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. Ha a következő hetek, hónapok is kevés csapadékot hoznak, akkor ez a tendencia biztosan folytatódik.

Nézze meg ezt is:

Oktató kórház címet kapott a Békés Megyei Központi Kórház

A Gál Ferenc Egyetem ünnepélyes tanévnyitó ünnepségén adták át a Békés Megyei Központi Kórház számára az …