2024. április 20., szombat
FONTOS

Városfejlesztési témákról döntött a képviselő-testület

Két városfejlesztési témáról döntött a grémium a péntek reggeli, rendkívüli képviselő-testületi ülésen.

Először egy megnyert pályázat önerejének biztosításáról tárgyalt a testület.

A csapadék-, és belvíz elvezető rendszer fejlesztésére és felújítására immár harmadik alkalommal nyert pályázatot az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével. A nyílt közbeszerzési eljárást csak az orosz-ukrán háború kitörése után tudták megindítani, így megemelkedtek az árak. Ezért több, mint 33 millió forint önerőt kell biztosítani a pályázat megvalósulásához. A grémium egyhangúan támogatta, hogy valósuljon meg a pályázat, ezzel is biztosítva az önerőt.

A második napirendi pont a Gyulai járásra vonatkozó TOP PLUSZ Városfejlesztési Programterv jóváhagyásáról szólt. Kónya István alpolgármester elmondta, a gyulai járásra vonatkozóan a négy település, Gyula, Kétegyháza, Elek és Lőkösháza konkrét projektjavaslatait tartalmazza a programterv. Az egyhangú döntést követően jogosulttá váltak arra, hogy a Pénzügyminisztériummal egy 7,9 milliárd forint keretösszegű együttműködési megállapodást kössenek.

Kónya István kiemelte, a gyulai mellett eddig a kétegyházi képviselő-testület fogadta el a TOP PLUSZ Városfejlesztési Programtervet.

Négy prioritást fogalmazott meg az Európai Unió, ezekre írtak projektjavaslatokat.

Ebben többek között belterületi csapadékvíz elvezetéstől kezdve kerékpárút építésen át utak, valamint óvodák, bölcsődék felújítása valósulhat meg. Gyulán a tervek között szerepel az Ewoldt Elíz, valamint a Gyulavári Óvoda és a bölcsőde épületének felújítása. Emellett energetikai korszerűsítést is szeretnének megvalósítani önkormányzati épületekben. A tervek között szerepel egy másfél milliárd forintos fejlesztés a szociális ágazatban. Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény mellett a Gyulaváriban található egészségház is megújulhat.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …