2024. április 20., szombat
FONTOS

Kőkeresztet állítottak Mezőhegyesen

 

Április elsején, a ménes történelmi kapuja előtt állították fel Mezőhegyesen azt a kőkeresztet, melyet Kiss-Rigó László püspök szentelt fel. A főpásztor az eseményen hangsúlyozta, a kereszt a pozitív értékek szimbóluma, mely erőt ad a küzdelemhez.

– Most újabb küzdelmek vannak a világban, bennünket is érintenek. Sokan támadják, tagadják értékeinket– mondta Kiss-Rigó László.

Mezőhegyesen a vallásos megnyilatkozás, a hagyományok előtti tisztelgés és egy új korszak kezdetének a szimbóluma a történelmi ménesudvar kapujának a közelében a ménesbirtok által felállíttatott kőkereszt – emlékeztetett Tarkó Gábor, a ménesbirtok iskolájának az igazgatója.

Szmrecsányi Boldizsár Kossuth-díjas szobrászművész alkotását Lázár János országgyűlési képviselő, kormánybiztos is méltatta.

– Amikor keresztet állítunk, két dolog miatt tesszük: mert kérni- és köszönnivalónk van. Mezőhegyesen rendszeresen kérnünk kell, hogy a jó Isten adjon olyan időjárást, ami lehetővé teszi a termelést, amellyel hozzájárulhatunk ennek az országnak az élelemmel való ellátásához, s ami soha nem volt olyan aktuális, mint ezekben a hónapokban – mondta Lázár János.

Magyarországon a középkortól kezdve állítottak kőkereszteket az útkereszteződések mellett. A keresztállítás szokása különösen a barokk korban vált gyakorivá, a ma álló keresztek többsége viszont a XIX. század máfsodik feléből származik

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …