2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Érdemes lecserélni a téli abroncsokat nyárira

A jó idő beköszöntével egyre több ember számára válik időszerűvé, hogy lecserélje autóján a téli abroncsokat nyárira. Amennyiben a napi átlaghőmérséklet eléri a minimum 7 °C-ot, feltételezhető, hogy nincsenek reggeli, talajmenti fagyok. Ez fontos, hiszen a nyári gumik speciális anyagösszetétele és mintázata kisebb kopást, valamint nagyobb tapadást és kedvezőbb fogyasztást biztosít melegebb aszfalton.

Bálint Lajos fontosnak tartja, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumi legyen az autóján.

Kolláth Imre gumiszerelő kiemelte, érdemes lecserélni a téli szettet nyárira, hiszen az előbbi felpuhul, erősebben kopik, zajos. Instabillá is válhat az autó, valamint többet is fogyaszthat. Kiemelten fontos a felszerelni kívánt gumiabroncsok állapotának ellenőrzése is.

Sokan úgy tartják, hogy a külön nyári és téli gumi megvásárlása mellett úgy csökkentik személygépkocsihoz kapcsolódó kiadásaikat, hogy egyetlen négyévszakos abroncson futnak egész éven keresztül. Az efféle gumik megjelenése miatt sokakban felmerül a kérdés, hogy az ilyen típusú abroncsok vajon valóban használhatók-e az év minden időszakában.

A szélsőséges időjárás miatt érdemes felhívni a figyelmet az aquaplaning, vagyis a vízen csúszás jelenségre. Ez akkor keletkezik, amikor a víz beszűrödik a gumik és az úttest közé. A víz összegyűlik a gumicsatornákban, és vízfilm keletkezik. A túl nagy nyomás miatt a víz többé nem vezetődik el, így az abroncs elveszti érintkezését az útfelülettel. A jármű ekkor kormányozhatatlanná válik. Az aquaplaning egyik fő oka az abroncs elhasználódása. Minél kopottabbak a gumik, azaz minél sekélyebb a mintázat, annál nehezebb a megnövekedett vízmennyiség elvezetése. Ekkor a gumi és az útfelület közti kapcsolat minimálisra csökken, mely magas aquaplaning kockázattal jár főleg kanyarodás, fékezés, vagy gyorsulás közben.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …