2023. december 4., hétfő
FONTOS

Házszentelő a tanyavilágban

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Lengyel Györgyi miniszteri biztos és Kiss-Rigó László püspök adták át a Stella Maris Vendégházat

„A Stella Maris azt hirdeti, a közösség érték, és az a hivatása, hogy ezt erősítse, gazdagítsa, felemelje”- fogalmazott Kiss-Rigó László püspök a domaszéki képzési központ, közösségi tér és szálláshely megáldásakor.

A tanyavilág új épületének házszentelőjén részt vett Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Házszentelőt ünnepeltek Domaszék-Kunhalmon. Míg elnéptelenedő falvakról, a vidék lemaradásáról hallunk, a domaszéki tanyavilágban építkeznek. Határon átnyúló kapcsolataikra támaszkodva, azt továbbfejlesztve jött létre a Stella Maris többfunkciós épülete. A megáldására összegyűlteket Kondé Lajos pasztorális helynök, a szegedi dóm plébánosa köszöntötte.

Kondé Lajos arra emlékeztetett, mennyire összetartozik ez a régió. Az itt élők – a városiak és a homokhátságiak – egy közösséget alkottak. Ezek a gyökerek tették lehetővé, hogy építkezésbe mertünk kezdeni, hogy közösségeinket helyi adottságaink révén erősítsük. A Stella Maris ideális helyszín, nem kell több száz kilométerre elutazni, hogy valaki jól érezze magát, itt megtalálja az elcsendesülés, pihenés és a szórakozás lehetőségét, mert itt is feltárul a természet szépsége, megismerhető az Istenhez vezető út, és a tanyasi keresztjárás közelebb vihet bennünket Jézushoz, az éjszakai csillagnézés a teremtés csodáihoz – mutatta meg a vendéglátó kincseit.

Egy álom valósult meg, de a környezet még sok lehetőséget rejt, ezért tovább álmodunk: egy olyan központról, ahol a felnőtt pihenni, a fiatal szórakozni tud, ahol egymást erősítve fejlődnek a közösségeink. Ez a kezdet, az álom megvalósulásának első örömteli pillanata. Álmodjunk együtt, hogy együtt örüljünk majd a beteljesülésnek.

– A Homokhátságon eszünkbe jut a Bibliából a homokra építő ember példázata – kezdte köszöntőjét Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. – Valóban sorsdöntő, milyen alapra építünk. Jönnek viharok, haramiák, és erodálják a felépítményünket, az alaptól függően akár el is pusztíthatják. Életünkkel is hasonló a helyzet. Minket is érnek viharok, nehézségek, kell a szilárd alap és a kötőanyag, ami mindezt összekapcsolja. A szilárd alap Isten szava, a Szentírás, a kötőanyag a hit, vallás. De szükség van mesterekre is, ha építkezni akarunk. A fő mester Jézus, a közvetítő mesterek a papok, az egyház, hiszen a sziklára épített ház is időről időre megerősítésre szorul. Ezt köszönhetjük az egyháznak, és ezért fontosak az olyan helyek, mint a Stella Maris, a megállás, elcsendesedés, közösségi együttlét, tanulás helye. Így építhető ennyi homokra tartós ház. Ebben a feladatvállalásban kívánja a kormány segíteni az egyházakat: templomok, közösségi központok építésével és felújításával, programok támogatásával.

– Tisztában vagyunk felelősségünkkel, ránk számíthatnak, és mi is számítunk önökre – fejezte be beszédét Fürjes Zoltán.

Az épület megáldásakor Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök így fogalmazott:

– Mi itt a Homokhátságon valóban homokra építünk. De előbb biztos alapot teszünk a homokba, és erre állítjuk rá a házat. A Stella Maris egy önvédelmi projekt. Gyilkos ideológiáktól óvja a társadalmat. Verbális erőszaknak vagyunk ugyanis az elszenvedői, sőt verbális gyilkosságnak, ami az értékek relativizálását, következő lépésben elutasítását, majd üldözését teszi követendővé. Öngyilkosság ugyanis, ha feladjuk az értékeinket. Az épület azt hirdeti, a közösség érték, és az a hivatása, hogy ezt erősítse, gazdagítsa, felemelje.

A modern kialakítású vendégszobákkal rendelkező, hatalmas szabad téren álló Stella Maris 33 fő elszállásolására alkalmas programhelyszín. A beruházás az Interreg V-A Románia–Magyarország programban az Európai Unió, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg, hármas partnerségben: a Szeged-Belvárosi Plébániához tartozó Katolikus Ház, a Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Szórvány Alapítvány összefogásával.

Nézze meg ezt is:

Önkéntesek képzése

Szociális-karitatív önkéntes tréning Szegeden…   Szociális-karitatív tréninget tartottak a Szeged-Csanádi Egyházmegye karitász csoportjai számára augusztus végén …