2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Javában tart a pollenszezon, hamarosan lehet irtani a parlagfüvet

 

A videóban látható felvételeken a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai cserélik a dobot a békéscsabai kórház tetején elhelyezett pollencsapdában.

Ezt az eszközt egy óraszerkezet forgatja. Ez egy hét alatt ér körbe, ennyi idő alatt egy ragadós felületű szalagra rögzíti a pollent a levegőből. A szerkezet olyan intenzitással gyűjti be a keringő részecskéket, mint ahogy egy egészséges, felnőtt ember beszívja a levegőt. A pollencsapda működésével 60 kilométeres körzetben lehet modellezni az aktuális helyzetet.

Gaálné Maráczi Gabriella osztályvezető főorvos elmondta, aki nagyon érzékeny a pollenekre, az már túl van az első megpróbáltatásokon, hiszen a kora tavaszi virágzások lefutottak, az időszak meghatározó pollenje, a mogyoró nincs már jelen a levegőben. Most elsősorban a fák virágoznak, a fűzfa, a dió, vagy a rendkívül intenzív platán, összesen mintegy húszféle allergén van jelen. A java persze még később jön, a parlagfű szezonja is csak ezután következik.

A parlagfű esetében a szakemberek a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák, ugyanakkor a védekezés rendkívül nehéz. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a parlagfű magja akár 40 éven át csíraképes maradhat.

Nézze meg ezt is:

Jubileumot ünnepel az Erkel kórus

Sikeres évtizedek állnak a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar mögött, amit a napokban hangversennyel és …