2022. szeptember 24., szombat
FONTOS

Serfőző Levente a Szeged-Csanádi Egyházmegye szinodális folyamatáról

Serfőző Levente okatási helynök

Valami új elindul

Az oktatási és a pasztorális helynökség szervezésében webináriumokon dolgozták fel a szinodális folyamat által középpontba állított témákat.

Októberben Serfőző Levente oktatási helynök és Kondé Lajos pasztorális helynök a szinodális folyamat célkitűzéseit, szemléletmódját, cselekvési tervét vezették fel. Felföldi László pécsi megyéspüspök a közösség, Thorday Attila újszegedi plébános és Bucskóné Lehota Ágota, a Pasztorális Helynökség irodavezetője a részvétel, Pálfai Zoltán makói plébános a misszió témáját járták körül. A paptestvéreket külön is megszólították. A webináriumok mellett a két helynökség a plébániákat is bevonta az egyházmegyei párbeszédbe. Kérdések mentén hívtak beszélgetésre, a három alaptéma – közösség, részvétel, misszió – továbbgondolására.

– Úgy gondolom, sokakhoz sikerült közel hozni, mit jelent a Szentatya által kezdeményezett közös úton járás. Az online konferenciába bekapcsolódók nagy számán és aktivitásán láthattuk, valóban inspirál minket Ferenc pápa meghívása, sokunk közös ügye az egyházmegye, a plébániáink életének alakulása. Különböző foglalkozású, életállapotú emberek kapcsolódtak be a beszélgetésekbe. Megállapíthattuk, milyen nagy éhség van az emberekben arra, hogy beszélgessünk, meghallgassuk egymást – értékelte a folyamatot Serfőző Levente.

A webináriumok megadták az együttgondolkodás lehetőségét. A lényegre törő előadások azt mutatták meg, hogy az út egy, de sokféleképpen járhatunk rajta. Mások a karizmáink, eltérő életállapotokban vagyunk, mások a lehetőségeink, de egy közös utunk van, melyen együtt kell járnunk, ha azt sokféleképpen is tesszük. Az előadások azt a szemléletet erősítették, nem elég ülni és hallgatni, cselekedni kell. Arra kell vállalkoznunk, hogy személyessé tegyük az evangéliumot. Rajtam keresztül történjen valami, innen kell indulnunk. Akár apró dolgokban észrevenni a feladatomat, hiszen Isten cselekedni hív. Megélni, észrevenni, odamenni, beszélni, felolvasni – fogalmazták meg a résztvevők. A beszélgetések azt jelezték az oktatási helynök számára, a cselekvési vágy erős az emberekben.

– Sokan tennének többet az egyházért, a közös ügyeinkért. Többre képesek és többre vágynak, mint amire hívjuk őket. A pasztorális életben sok dolog van, ami nem szentségi alapú, ezekbe be kellene vonni a híveket – véli Levente atya.
A szinodális folyamat összegzése megkezdődött. A helynökség értékelő rendezvényekre hívja az érdeklődőket. Áprilisban először ifjúsági csoportok vezetőinek, iskolák képviselőinek szerveznek találkozót, a hónap végi értékelésbe pedig egyházmegye szintű szinodális napon összegzik az együttgondolkodás tanulságait.

– Belobbant a tűz az emberekben. Millenniumi készületben vagyunk. A szinódusi úton felbátorodva kell továbbépítenünk, megerősíteni a közösségeinket, lehetőséget adva még több ember bekapcsolódására. A folyamat nem lezárul, hanem valami új elindul

Nézze meg ezt is:

Egy hét az evangélium közelségében

Az ÁGOTA közösség egyik missziója, hogy a családjukat nélkülöző gyermekek és fiatalok létállapotához érzékenyülve közvetíti számukra …