2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Az előttünk álló időszakban több termény és termék ára is megemelkedhet

Az előttünk álló időszakban a búza, a liszt és a kenyér ára is megemelkedhet – fogalmazott Kozsuch Kornél 3Téma című műsorunkban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnökjelöltje kiemelte, a takarmányok áremelkedésével az állattartók nehezen tudják kigazdálkodni azokat a költségeket, amelyek most fellépnek. Emellett csak nagy veszteségek árán tudják előállítani a tőlük elvárt mennyiséget.

2023-tól kezdődően új rendszer szerint tudnak majd területalapú támogatást igényelni a gazdálkodók, akiknek 38 falugazdász segíti a munkáját. Olyan új lehetőségek lesznek, amivel már esetleg éltek a gazdálkodás során. Ezek a szántás elhagyása, a lazításos művelés bevezetése, a növényvédő szerek használatának csökkentése, a biológiai szerek használatának növelése. Cél, hogy a gazdálkodók a legnagyobb támogatást tudják lehívni a jövőben.

Kozsuch Kornél kiemelte, fontos az agrárszakmák népszerűsítése a fiatalok körében, mert a magyar gazdatársadalom egyre inkább öregszik.

Kedd délután gazdatalálkozó helyszíne volt a városháza díszterme. Az eseményen többek között tájékoztatást nyújtottak az idei Egységes Kérelem beadásával, a támogatások, valamint a KAP, vagyis a közös agrárpolitikai reform aktualitásaival kapcsolatban. Fórián Zoltán agrárszakértő „Fellövés: háborús nyomás alatt az agrárpiacok” címmel tartott előadást.

Kozsuch Kornél elmondta, a gazdatalálkozók lehetőséget teremtenek arra, hogy a szakemberek átadják azokat az információkat, melyek fontosak lehetnek a gazdálkodók számára, valamint megválaszolják a felmerülő kérdéseket is.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …