2024. április 26., péntek
FONTOS

A gyermek közös felelősség

Nevelőszülőkkel találkozik Kothencz János

Tavaly július óta 13 megyében közel 7000 gyermekről gondoskodik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A rájuk bízott, családjukból kiemelt gyermekek csaknem 90 százaléka nevelőszülőknél nevelkedik, ami azt jelenti, hogy családot kapnak a család helyett. Így a traumákat átélt apróságok megélhetik azt a szeretetteljes gondoskodást, ami minden gyermeknek jár.

Az ország legtöbb, mintegy 2000 nevelőszülőjét foglalkoztató szervezet főigazgatója, Kothencz János elhatározta, hogy ebben az évben minden nevelőszülőjük számára megteremti a személyes találkozás lehetőségét. A vezető most az országot járja, kiscsoportos beszélgetések alkalmával hívja fel a figyelmet a Szent Ágota által nyújtott szolgáltatásokra, és érdeklődik a mindennapok tapasztalatai felől.

– A gyermekek nevelése, fejlesztése közös felelősségünk a nevelőszülőkkel. Ők biztosítják az otthont, ami a gondoskodás helyszínét és a szeretetteljes bánásmódot egyaránt jelenti a családjukból kiemelt gyermekek számára. Az ellátásban, a fejlesztésben, a nevelés feladataiban viszont nincsenek egyedül, ott van szorosan mögöttük a szervezetünk minden szakembere, szolgáltatása. Fontos, hogy ezzel a nevelőszülők tisztában legyenek, bátran támaszkodjanak ránk, és tudjanak azokról a lehetőségekről, amivel mi segíteni, támogatni tudjuk hivatásvállalásukat – mondja a főigazgató a találkozások hátteréről.

Kothencz János eddig három megyében: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben 22 körzet közel 300 nevelőszülőjével találkozott. A beszélgetések előtt arra kérték a meghívottakat, juttassák el előre, írásban, milyen témákat érintsenek a találkozó alkalmával, de természetesen a helyszínen bármilyen kérdést feltehettek személyesen is, ami a gyermekek ellátását, fejlesztését érinti.

Éppen az utóbbi kapcsán volt fontos a személyes kapcsolatfelvétel kezdeményezése. Kothencz János részletes tájékoztatást nyújtott a nevelőszülőknek arról, milyen területeken tud térítésmentes segítséget nyújtani a Szent Ágota.

A gyermekvédelmi szolgáltató ugyanis az országban egyedülálló rendszert épített ki erre: minden megyében gyógypedagógusok, pszichológusok, pasztorációs munkatársak és edzők szolgálják a gyermekek lelki, szellemi, testi állapotának feltérképezését, fejlesztését. Az ingyenes úszásoktatás lehetősége például ugyanúgy rendelkezésre áll, mint a gyógypedagógiai szűrés, és az azt követő terápiás foglalkozások. A nevelőszülői családoknak számtalan élményprogramot szerveznek, a családi napoktól a közös kirándulásokig. Tavaly óta az Erzsébet táboroknak köszönhetően a családok ingyenes balatoni nyaralásokra is jelentkezhetnek.

A nevelőszülők arra a társadalmi problémára hívták fel a figyelmet, hogy az általuk nevelt gyermekeket még gyakran éri hátrányos megkülönböztetés. Vannak iskolák, települések, ahol nem látják szívesen a gondoskodásukban nevelkedő gyermekeket, sok az előítélet a nevelőszülőkkel és a gyermekekkel kapcsolatban egyaránt, amivel napi szinten meg kell küzdeniük. Említést tettek arról, hogy a szakhatóságok ügyintézése nehézkes, ami szintén gátolja őket a hivatásuk gyakorlásában.

Kothencz János a felvetésekre válaszolva kérte, hogy a nevelőszülők ezeket a problémákat írják le, és juttassák el személyesen hozzá. Mint elmondta, folyamatosan eljárnak a települések, iskolák, szakhatóságok felé az előítéletek csökkentése, a bürokratikus akadályok leküzdése érdekében.

– A gyerekek a mi gyerekeink. Mi együtt vagyunk felelősek értük, ezért mi is megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy a társadalom megismerje és elfogadja azt a pótolhatatlanul fontos munkát, amit a nevelőszülők végeznek. Nem is munka ez, hanem szolgálat, amiről nem ítélkezni kell, hanem elismerni.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …