2024. április 19., péntek
FONTOS

Ebben az időszakban a legaktívabbak a kullancsok

A kullancsok napjainkban már szinte az év bármely időszakában megtalálhatóak, de ezekben a hónapokban a legaktívabbak.

A jó idő beálltával egyre többen kirándulnak a természetben, így gyakrabban találkozhatunk velük túráink során. A kullancsoknak számos faja létezik, az embereknél leggyakrabban a közönséges kullancs fordul elő.

Ez a vérszívó számos betegséget terjeszthet. A leggyakoribbak közé tartozik a Lyme-kór, valamint a fertőző agyhártyagyulladás. Európában a kullancs által terjesztett betegségek, fertőzések tekintetében hazánk közepesen fertőzött országnak számít. Ugyanúgy, mint a szúnyognál, a nőivarú rovar foglalkozik a vérszívással, mert ez szükséges a fejlődéséhez. A szúnyognál több vérre van szüksége, így akár több napig is képes a gazdaállaton tartózkodni, amíg meg nem szívja magát borsónyi nagyságúra.

Védekezni ellenük különböző rovarriasztó szerekkel, természetes illóolajokkal, valamint védőoltással lehetséges. Amennyiben megcsípett bennünket a kullancs, a csípés helye azonnal bepirosodik, viszont, ha néhány napon belül kokárdaszerű bőrpír jelentkezik, az Lyme-kórra utal, és azonnal orvoshoz kell vele fordulni.

 

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …