2024. április 18., csütörtök
FONTOS

A nemzeti önazonosság a legfőbb 48-as örökségünk

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársai gondot fordítanak arra, hogy az általuk nevelt gyermekek is átérezzék nemzeti ünnepeink fontosságát, megértsék máig ható üzenetüket.

A forradalom jelszavai, a szabadság, egyenlőség, testvériség volt a középpontjában annak a megemlékezésnek, amellyel az idei március 15-re készültek.

A nemzeti ünnep alkalmából összeállított műsorban gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő fiatalok szerepeltek, ők a hódmezővásárhelyi Béla cigány utcai lakásotthonban élnek. Kothencz János, a szervezet főigazgatója mondott beszédet, amelyben kiemelte: nemzeti önazonosságunkat a márciusi ifjaknak köszönhetjük.

Az idei március 15-ére már januárban elkezdődött a készülődés. A lakásotthon fiataljai ellátogattak  a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumba, mert a helyi közgyűjtemény rendelkezik az ország egyik legkülönlegesebb ’48-as hagyatékával, a Plohn József által készített honvédfotókkal. A képeket szemlélve olyan embereknek tudtak a „szemébe nézni”, akik maguk is részt vettek a szabadságharc csatáiban.

Ez az élmény is segített nekik abban, hogy létrejöhessen a produkció, amelyben saját gondolataikat mondták el a forradalmi eszményekről. A szabadság szerintük ma már azt jelenti, hogy a törvények betartása mellett megtehetünk bármit, szabadon gondolkodhatunk, szabadon mondhatunk véleményt. Az egyenlőség alatt ma azt lehet érteni, hogy mindenkinek ugyanazok a jogok járnak. A testvériség jelentése pedig az, hogy kiállunk egymásért és megosztjuk, amink van.

Kothencz János főigazgató ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a ’48-as forradalmárok, élükön Petőfivel elköteleződtek ezen eszmények mellett, ezért nekik köszönhetjük nemzeti önazonosságunkat. A szervezet vezetője úgy fogalmazott, azt, hogy ma magyar nemzettudatunk lehet, tőlük kaptuk. Majd így folytatta:

– Én hiszem, hogy az örökségünkként ránk hagyott nemzeti önazonosságuk előmozdítja bennünk is mindazt, ami jó és nemes. 1848-49 hőseinek örökségét birtokoljuk és éljük meg minden nap, amikor nehézségeink ellenére mégis a másik ember szolgálatát és támogatását vállaljuk. Mert magyarok vagyunk, és mert egy a nemzet, határon innen és túl. Ez a mi önazonosságunk!

Az ünnepség végén a résztvevők, gyermekek, idősek és fiatalok mécsest gyújtottak és az égő gyertyákból az 1848-as számot formázva emlékeztek a szabadságharc hőseire.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …