2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Virágzik az arónia, idén nem érte akkora fagykár a kajszibarack ültetvényt

Május elején virágzik az arónia, vagyis a fekete berkenye. A Gyulai Pálinka Manufaktúra területén 1200 tőke található. A rendkívül magas festéktartalmú növény antioxidánsokban gazdag. A fekete berkenye azért is számít népszerűnek, hiszen kevés kártevője van, ezért biztonsággal termeszthető.

Az elmúlt évek tavaszi időjárását hideg levegős fagy jellemezte, amely nem volt jó hatással a termésre. Rapport Miklós elmondta, arra számítanak, két év után idén 30 százalékos termést produkálhat a 4 hektárnyi területen található kajszibarack ültetvény. A virágzáson túl vannak, a gyümölcsök már elkezdtek fejlődni. A szüretelés várhatóan két hónap múlva lesz. Étkezési minőségű gyümölcsöket szednek le, melyekből párlat készül. 1 hektár területről 8 tonna gyümölcsöt fognak betakarítani, amely optimális esetben akár 25 tonna is lehetne.

Rapport Miklós elmondta, a füstöléses eljárással 1-2 celsius fokkal tudják mérsékelni a talajmenti fagyot. Ez már elég ahhoz, hogy jelentős fagykárt ne szenvedjen az ültetvény.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …