2024. április 20., szombat
FONTOS

Két év kihagyás után újra közös programot tartott Gyula és Kovászna

Két év szünet után újra közös programot tartott Gyula és erdélyi testvérvárosa, Kovászna.

A két napos rendezvény csütörtök délután kulturális és művészeti találkozóval kezdődött a könyvtárban, ennek első eleme egy képzőművészeti kiállítás volt.

A tárlaton 6 művész 18 munkája látható, a képek nagyrészt akril technikával készültek.

A kiállítást követően a Simonyi olvasóteremben folytatódott a rendezvény. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a két testvérváros egyik közös pontja a színházi kultúra, a diákságnak a színház szeretetére nevelése.

A rendezvényen Molnár Júlia ” Csoma Kultusza a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban” címmel tartott előadásában arról beszélt, hogy miként ápolják a névadó emlékét, hogyan nevelik az ifjúságot Kőrösi – szellemiségében, és hogyan tudják átadni ezt a hagyományt a fiatalabb generációnak.

Fodor György középiskolai tanár előadásában a gyulai nyelvjárásról tartott ismertetőt. Előfordulnak olyan jellegzetes hangváltozások, vagy olyan szókincsbeli változások a magyar nyelvben, amelyek eltérnek más tájegységek nyelvhasználatától. Ő arról beszélt, hogy mennyiben tér el a gyulai nyelvhasználat a kovásznaitól.

Nagy-Laczkó Balázs az Erkel Ferenchez köthető gyulai anekdotákat idézte fel. Arra kereste a választ, hogy mennyi ezeknek a valóságalapja, és kiktől eredeztethetők a történetek.

Ambrus Édua, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum egyik diákja elmondta, sokat készültek a produkcióra, melyen annyi módosítás történt, hogy nem megzenésített verseket, hanem dalválogatást hoztak.

Gyula és Kovászna testvérvárosi találkozója hosszú évekre nyúlik vissza. Hajnal Edit, az esemény szervezője elmondta, Kovásznáról húszan érkeztek a fürdővárosba, tizenöt diákszínjátszó mellett öten képviselték a város hivatalos küldöttségét. A régóta tervezett eseményt a járványhelyzet miatt csak idén tudták megtartani.

Az esemény második napján a diákszínjátszók mutatkoztak be. A Kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai Madách Imre – Ember tragédiájának átdolgozását, a Gyulai Művészklub pedig egy Csehov prózai műveiből összeállított darabot adott elő a művelődési központban.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …