2024. március 19., kedd
FONTOS

Küszöbön a határszemle, a parlagfű elleni védekezést is ellenőrzi a hatóság

Idén a megye erdő nélküli termőterületének 20 százalékára terjed ki a hagyományos határszemle – írta a Békés Megyei Kormányhivatal.

Tavaly óta jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása: ha az adott részen a gyomnövény-szennyezettség meghaladja 30 százalékot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet.

A határszemle keretében az ingatlanügyi hatóság elsődlegesen a termőföld védelméről szóló törvényben foglalt kötelezettségek teljesítését ellenőrzi.

Idén Battonyán, Békésen, Békéscsabán, Biharugrán, Csárdaszálláson, Dévaványán, Dobozon, Geszten, Gyulán, Kardoson, Kisdombegyházon, Körösladányban, Körösnagyharsányban, Magyardombegyházon, Mezőkovácsházán, Orosházán, Örménykúton, Szeghalmon és Tótkomlóson lesz határszemle-ellenőrzés.

A határszemle egyik kiemelt célja a termőföldek hasznosításának ellenőrzése. A tulajdonos, földhasználó hasznosítási kötelezettségének a művelési ágnak megfelelő termeléssel, vagy termelés nélkül a terület gyommentesen tartásával tehet eleget. Szőlőt és gyümölcsöst a művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani. Az ellenőrzés kiterjed a termőföld engedély nélküli igénybevételének feltárására, a termőföldek művelési ágának természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.

A határszemlével párhuzamosan a parlagfű elleni hatósági védekezés helyszíni ellenőrzését is elvégzik a szakemberek. A hatályos jogi szabályozás értelmében a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A hatóság folyamatosan ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság feladata.

Tavaly óta jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása: ha az adott részen a gyomnövény-szennyezettség meghaladja a 30 százalékot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet.

A védekezést elmulasztó földhasználókkal szemben – a felvett jegyzőkönyv alapján – a növényvédelmi hatóság jár el, és szabja ki a bírságot, amelynek mértéke az ingatlan elhelyezkedésétől, a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől függ. A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Ha a hatóság végezteti el a közérdekű védekezést (kaszálás), annak költségei is a földhasználót terhelik.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …