2024. április 20., szombat
FONTOS

Egyre gyakrabban termesztenek zöldségeket a balkonokon

Az emberek egyre gyakrabban termesztenek különböző növényeket balkonládákban, cserepekben az erkélyük díszeként. Míg korábban inkább a különféle színekben pompázó virágos növények voltak jellemzően az erkélyek díszei, napjainkban a különböző fűszernövények, valamint a zöldségek is előfordulnak.

Hizóné Fazekas Irma sok éve termeszt balkonban növényeket. Elárulta, korábban kertben foglalkozott ezzel, de amióta panelban él, cserepekben nevelgeti növényeit, melyek közül a dísznövényektől kezdve a citromfán át olyan fűszernövények is megtalálhatóak, mint a zsálya, a kakukkfű, a menta, citromfű, a bazsalikom, valamint a lestyán.

Amire elmondása szerint érdemes odafigyelni, az a növények vízigénye, valamint, hogy a napsugárzás ne érje őket közvetlenül, hiszen akkor megégnek a levelei.

Mindezeken felül különböző zöldségféléket is lehet cserépben, balkonon termeszteni, mint a zöldborsó, burgonya, paprika. Szűcs Gergely kertész hangsúlyozta, fontos, hogy a cserépnek legyen elegendő mélysége a gyökérzet kialakulásához, valamint,hogy a megfelelő tápanyagot is megkapják a növények. Léteznek  speciális virágföldek, melyek olyan szerves anyagokat tartalmaznak, amelyeket kifejezetten zöldség palántáknak fejlesztettek ki. Mindezek mellett azonban arra is érdemes odafigyelnünk, hogy a különböző kártevők ellen is védekezzünk.

Arra még érdemes odafigyelnünk, hogy nedves legyen a földje a növénynek, de ne álljon alatta a víz, mert akkor könnyen rothadásnak indulhat.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …