2024. március 19., kedd
FONTOS

Az M44-es folytatásáról egyeztettek Dombegyházán

2022. május 26-án Dombegyházán ülésezett a magyar-román autópálya munkacsoport – írta pénteki közleményében Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke.

A romániai küldöttséget Adrian Foghis, a Közlekedési Minisztérium államtitkára, míg a magyar delegációt Thoroczkay Zsolt, az Technológiai és Ipari Minisztérium főosztályvezetője vezette. A munkacsoport ülésén részt vett Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is.

A szakmai egyeztetés célja annak a kormányközi megállapodásnak az előkészítése volt, amelyben az M44-es gyorsforgalmi út és a tervezés alatt álló Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út közötti összeköttetés részleteit tartalmazza. A megállapodás a tervek szerint az októberben Nagyváradon tartandó munkacsoport ülésére készül el, majd egy kétoldalú kormányülésen kerül aláírásra.

Ilie Bolojan elnök úr tájékoztatta a romániai autóút kivitelezésének állásáról a résztvevőket. Elmondta, hogy legkésőbb 2027. I. negyedévére át szeretnék adni a határ másik oldalán elkészült gyorsforgalmi utat.

A magyar küldöttség bemutatta az M44-es gyorsforgalmi út meghosszabbításáról eddig elkészült terveket, és tájékoztatták a munkacsoportot arról, hogy szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy Nagyszalontától délre csatlakozna be az M44-es meghosszabbítása a romániai gyorsforgalmi útba. A határmetszési pontot is kijelölték a két ország szakemberei.

A tanácskozás végén közösen megtekintették a résztvevők a hamarosan állandó határátkelőhelyként megnyíló Dombegyház-Kisvarjas határállomást.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …