2024. április 24., szerda
FONTOS

94,8 milliárdra nő a TOP Plusz Békés megyében felhasználható keretösszege

Május 26-án tartotta rendkívüli ülését a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése, ahol módosították a megye Előzetes Integrált Területi Programját.

Ez alapján több mint 8 milliárd forinttal, 94,8 milliárdra nő a TOP Plusz, vagyis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Békés megyében felhasználható keretösszege.

A közgyűlés döntése alapján közel 2,6 milliárd forinttal emelkedik a 4-5 számjegyű utak fejlesztésére felhasználható összeg. Aktív turizmus fejlesztésre több, mint 3,2 milliárd forintot fordíthatnak a megyei pályázók.

Közel 2,6 milliárd forinttal emelkedett az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére felhasználható keretösszeg, amelyből célzottan a megyei gyógyfürdők fejlesztése valósulhat meg. Ez a füzesgyarmati, a békési, a szarvasi, a gyomaendrődi, a békéscsabai és az orosházi fürdőket érinti.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, újdonság a TOP Plusz pályázatokban, hogy önálló intézkedésként köznevelési intézmények fejlesztésére nyílik lehetőség több, mint 4,2 milliárd forint nagyságrendben. Ezt a keretet a megyei tankerületek használhatják fel.

Május 26-án ülésezett a magyar-román autópálya munkacsoport Dombegyházán. A szakmai egyeztetés célja annak a kormányközi megállapodásnak az előkészítése volt, amely az M44-es gyorsforgalmi út és a tervezés alatt álló Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út közötti összeköttetés részleteit tartalmazza.

Zalai Mihály elmondta, a tanácskozás a tervek szerint októberben Nagyváradon folytatódik. Addigra a két ország minisztériumának szakértői elkészítik azt a megállapodás tervezetet, amelyet majd egy kétoldalú kormányülésen írnak alá.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …