2023. március 25., szombat
FONTOS

Izgalmas világba kalauzol Erdész Ádám Scherer kötete

Az Ünnepi könyvhét egyik programjaként mutatták be a Gyulai polgárok visszaemlékezései című kötetet, mely Erdész Ádám szerkesztésében jelent meg, és amely Scherer Benedek és Scherer Ferenc memoárját tárja az olvasók elé.

A visszaemlékezések több, mint egy évszázadot fognak át, apa és fia ugyanis az 1840-től 1951-ig terjedő időszakot fogta át írásaival, érdekes képet festve az adott korszakról.

A könyvtárban megtartott bemutatón Dézsi János igazgató megjegyezte, a Scherer név a város monográfiáját megíró Ferenc révén lényegében köznevesült Gyulán.

Sáfár Gyula, a megyei levéltár igazgatója felidézte, hogy a Scherer kötetnek 1989-ben megjelent egy reprint kiadása, amelynek utószavában Szabó Ferenc, a megyei levéltár korábbi igazgatója hivatkozott Scherer Ferenc memoárjára. Néhány évvel ezelőtt Erdész Ádám megkereste az azóta elhunyt Szabó Ferencet, aki átadta neki a memoár másolatát. Ez egy újabb fordulóponthoz vezetett, mert a szövegből az derült ki, hogy Scherer Ferenc édesapja, Benedek is írt visszaemlékezéseket, amit Erdész Ádám meg is kapott a családtól. Scherer Benedek Gyulán lett tanító, majd a helyi takarékpénztár és harisnyagyár vezetőjévé és a város egyik legnagyobb adófizetőjévé vált. Fia, Ferenc az édesapja által is épített polgári világban kezdte életét, de történészi munkájáról sem mondott le.

Az Erdész Ádám által szerkesztett kötet regényszerű, izgalmas és a korabeli polgárság életét is bemutatja, ugyanakkor a két különböző generáció életét is összevethetjük.

Nézze meg ezt is:

Salátanapot rendeztek az Erkel gimnáziumban

  25. alkalommal rendezték meg a salátanapot az Erkel gimnázium fenntarthatósági témahetén. Az idei esemény …