2024. április 19., péntek
FONTOS

Budai Lotti az Eltitkolt nőtörténelemről tartott előadást Gyulán

A cselédek, a háziasszonyok és a házimunkák történetéről szólt kedd este az az előadás, melyet Budai Lotti író, blogger tartott az Ünnepi Könyvhét programjainak részeként.

Az eseményt az Almásy-kastély kápolnájában rendezték meg. Az írónő beszélgetőpartnere a megyei levéltár gyulai központjának munkatársa, Bódán Zsolt volt.

Az esten arra a kérdésre keresték a választ, hogy miért tudunk a történelem során a női szerepekről kevesebbet. Bódán Zsolt elmondta, az utóbbi években egyre több kutatás foglalkozik ezzel a témával. A történelem során a női szerepek nem voltak eltitkolva, csak senki nem jegyezte őket írásba, mert a történetírás az 1900-as évekig politika orientált volt.

Budai Lotti abból az irányból közelítette meg a témát, hogy mikor lett a háziasszonyból csak háziasszony, a munka és a házimunka kettőssége hogyan fért meg egymás mellett, valamint, hogy miképp változott meg az ipari forradalom hatására a nők egyenjogúságának a helyzete.

Dézsi János igazgató az eseményen elmondta, már korábban is szerették volna ezt a találkozót megtartani, de akkor a járványhelyzet miatt ez jött létre, így nagyon várták már ezt a sok tanulsággal szolgáló alkalmat.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …