2024. április 19., péntek
FONTOS

30 ezer látogatót várnak egy hónap alatt a Kohán képtárba

Jelentős érdeklődésre számítanak az Erkel Ferenc Nonprofit Kft-nél a Magyar géniusz vándorkiállítás kapcsán.

Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető 3Téma című műsorunkban elmondta, a tárlat egy hónapon át lesz látogatható Gyulán, ez idő alatt pedig 30 ezer látogatót várnak. Ez a kiállítás igazi különlegesség, hiszen a Kárpát-medence 67 intézménye adta össze a legérdekesebb műtárgyait, melyeket hét vidéki és egy budapesti helyszínen mutatnak be. Az utóbbi öt évben felértékelődtek a gyulai kiállítóterek, ráadásul a város turisztikai szempontból is frekventált. Gyula is szeretett volna helyszín lenni, de sok jelentkező volt, és több feltételt kellett teljesíteni.

A tárlat képzőművészeti részlegének egyik különlegessége Csontváry Kosztka Tivadar: Castellammare di Stabiát, egy Nápolyhoz közel eső várost ábrázoló képe. Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Csontváry életművének is van egy, kevesek által ismert gyulai szála, mely Gerlóczy Gedeonhoz köthető.

A kiállítás négy nagyobb témacsoportra lett felosztva. Ezek a képzőművészet, a néprajz, a történeti rész és a régészet. Liska András személyes kedvence ezek közül az unikális darabnak számító, Attila korabeli, hiteles ásatásból előkerülő hun üst.

A kiállítást csütörtök délután nyitják meg, az esemény résztvevői pedig már akkor megnézhetik, vagyis a közönség számára alapvetően péntektől egy hónapon át tekinthető meg a Magyar géniusz vándorkiállítás.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …