2024. április 20., szombat
FONTOS

A nagy hőség miatt szinte folyamatosan locsolnak a közüzemi kft munkatársai

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján június 27-től 30-ig az ország egész területére vonatkozóan harmadfokú hőségriasztást rendelt el.

Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban! A kis kedvenceinket, valamint a lovakat, teheneket is megviseli a magas hőmérséklet.

A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, mely szükség szerint a szokásos mennyiség többszöröse is lehet. Rendszeresen fogyasszunk folyadékot, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk! Ne fogyasszunk viszont alkoholos és magas cukortartalmú, illetve koffein tartalmú italt! Ha elindulunk otthonról, legyen nálunk egy liter víz.

A Gyulai Közüzemi Kft munkatársai június 27-én a város több pontján felállították a párakapukat. Ezek az elkövetkezendő napokban reggeltől egészen este 9-ig üzemelnek. Emellett hajnalban elindították az útlocsoló autót is. Ezekkel a járművekkel hajnal 4 és reggel 8, valamint délután 6 és este 10 között járják a várost.

Bányai György kiemelte, a közüzemi kft másik kiemelt feladata a növények, a nemrég elültetett cserjék, fák öntözése. Ezt a tevékenységek jelenleg két autóval végzik. Az egyik napi 10-12 órában csak a virágfelületeket öntözi, a másik pedig a fasorokat. Azokat a közparkokat, ahol öntözőrendszer van kialakítva, ott emelt programmal, vízmennyiséggel öntöznek. Az eredeti értéket napi szinten megduplázták.

Napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessünk. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli – nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet!

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …