2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Az őszi kalászosok betakarítása zajlik a földeken

 

Június 17-én a megyei küldöttgyűlésen választották meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnökét, Kozsuch Kornélt.

A választások ideje alatt 37 településen rendeztek gazdafórumokat. Ezt a jövőben is folytatni fogják, ezeken az alkalmakon többek között a 2023-tól igényelhető egységes kérelmekről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők. Fél évvel később, nem július elsejétől, hanem 2023. január elsejétől válik kötelezővé az elektronikus permetezési napló vezetése, amely kötelezettség majd csak a szántóföldi növénytermesztőket érinti.

A napokban az őszi kalászosok betakarítása zajlik. Az árpa betakarítása Békés megyében szinte 100 százalékban megtörtént, folyamatban van az őszi búza aratása. Kozsuch Kornél kiemelte, térségünket nagy aszálykár sújtja.

Elhangzott, az öntözésfejlesztés elősegítése a fő cél, hiszen ha az elkövetkezendő években ilyen szárazság sújtja a földeket, akkor aligha lesz más út. Kozsuch Kornél hangsúlyozta, propagálni kell a csatornák építését, kotrását, valamint a folyók, a felszíni vizek felhasználását.

A nyár elején elindult a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, melyet egyre jobban szeretnének kiterjeszteni a gazdálkodók körében Békés megyében is. Így szeretnék segíteni azokat a rászorulókat, akiknek adományokra van szükségük. Gyerekekkel foglalkozó civilekhez, nagycsaládosokhoz, olyan szervezetekhez kerül a felajánlás, akik a rászorulókat segítik.

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …