2024. április 23., kedd
FONTOS

Az 1566-os várostrom kezdetére emlékeztek

Szokás szerint jó nagyot szólt a fegyver a gyulai vár falán, Bajnóczi Ervin ezúttal egy szakállas botpuskával dörrentett. Ez a fegyver lényegében a puska ősének nevezhető. A szombati nap folyamán, 9 órakor ez volt az első, melynek hangjával felidézték az 1566-os ostromot.

A szombati nap különlegessége volt, hogy este hétig nemcsak óránként adtak le lövéseket a gyilokjáróról, vagy a vár előtti területről, hanem minden alkalommal másik fegyvert sütöttek el. Ezek jelentős része nem a pontosságáról volt ismert.

A hagyományőrök a lövések között a fegyvereikről és viseletükről meséltek az érdeklődőknek, ezzel is még inkább átélhetővé téve az egykori erődítményben állomásozott végvári katonák hétköznapjait. mint ismert, a Pertáf pasa vezette török erők 1566-ban július másodikán kezdték meg a gyulai végvár ostromát. A Kerecsényi László vezette várvédők kitartottak, ameddig lehetett, s bár a török kor leghosszabb várostromára kényszerítették az ellenséget, az erősséget így is fel kellett adniuk. Az ostrom, majd a vár visszavételének eseményeit idén is a júliusi végvári napokon idézik fel.
 

Nézze meg ezt is:

Májusban újra találkoznak a vármegyei, sérült fiatalok

Május 23-án, csütörtökön, Gyulán rendezik meg a Sérült Fiatalok Vármegyei Találkozóját – jelentették be a …