2022. augusztus 17., szerda
FONTOS

Felújítják a Petőfi szobrot és megszépül az alkotás közvetlen környezete

A Petőfi emlékév részeként a költő szobrainak felújítására, valamint azok közvetlen környezetének fejlesztésére is lehet pályázni. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen elhangzott, a város él ezzel a lehetőséggel, és biztosítja az ehhez szükséges, 10 százalékos önerőt.

A város központi helyén álló műalkotás és annak környezete meghatározó szerepet tölt be Gyula turisztikai megítélésében is. A szobor átadását 1959-ben, Petőfi Sándor halálának 110. évfordulójára tervezték, de addig az időpontig nem készült el az alkotás. Az egész alakos bronz szobor Ferenczy Béni alkotása, melyet végül 1960-ban helyeztek el a téren. Az évek során kisebb karbantartásokon esett át a terület, mai formáját 2007-ben nyerte el. A térburkolókövek megrongálódtak, töredezettek, a rögzítésük elvált. A járófelület átépítése, felújítása esztétikai és balesetvédelmi szempontokból is szükséges.

A felújítás során az alkotást egy szobrászművész fogja megtisztítani.

A felújítás és átépítés tervezett kezdete szeptember elseje. A megvalósítás három ütemben zajlik majd. Az első fázis a szobor tisztítása és restaurálása, ezt követi majd a burkolat cseréje, majd végül a környezetet megszépítő növények ültetése valósul meg.

Nézze meg ezt is:

Kistérségi csocsó bajnokságot rendeztek Gyulaváriban

  A kistérségi szociális intézmény gyulavári idősek klubjában rendeztek kedd délelőtt csocsó bajnokságot, ahol a …