2022. augusztus 17., szerda
FONTOS

Érdekes műtárgyak és kellemes hűvös a géniusz kiállításon

2016-ban, Debrecen és Berettyóújfalu között került elő a földől a videóban látható, aranyveretes, avar kori párta. Akkor nyert aranyérmet a rioi olimpián Kozák Danuta, ezért a leletet róla nevezték el. A Magyar géniusz vándorkiállításra látogatóknak ezt a történetet is elmeséli Kocsis János, aki a Kohán képtárban fogadja a vendégeket, és osztja meg velük a műtárgyakkal kapcsolatos, legérdekesebb információkat.

Kocsis János elmondása szerint negyvenöt-hatvan perc elég lehet a tárlatra, de volt már olyan csapat is, melyet másfél órán át kalauzolt.
Az eddigi híradásokban talán kevesebb figyelmet kapott a kiállítás néprajzi részlege, pedig itt is igazán érdekes dolgokra bukkanhat a látogató. Ilyen a sportcipővel, kapucnis pulóverrel ellátott bábu, melyre cifra szűrt aggattak.

A kiállítással kapcsolatban nagy reményeket fogalmaztak meg, vagyis a valóban unikális tárlatra sok érdeklődőt várnak. Ezzel kapcsolatban Fábián Tamás kommunikációs vezető elmondta, sokan jöttek idáig, de vannak elmaradások, leginkább a városba érkező turisták hiányoznak.

Fábián Tamás elmondta, bizakodóak a következő heteket illetően, mert hosszabbodott a nyitvatartás, ráadásul péntekenként borkóstolóval egybekötött tárlatvezetéseket tartanak. Az épületben egyébként műtárgyvédelmi okokból állandó 23 fokos hőmérsékletet biztosítanak, vagyis akár a hűsöléssel is össze lehet kötni a kulturális programot.

Nézze meg ezt is:

A Szarvaskirállyal zár a Gyulai Várszínház nyári évada

  Minőségi szórakozást ígért, ugyanakkor komolyabb kérdésekkel is foglalkozik Carlo Gozzi – A Szarvaskirály című …