2022. augusztus 13., szombat
FONTOS

Új kiadvánnyal bővült a levéltár konferencia sorozata

Új kiadvánnyal gazdagodott a megyei levéltár gyulai központjának konferencia sorozata.

Az elmúlt években már három publikáció is született a korábbi évek konferenciáiból, ezeket Erdész Ádám nyugalmazott igazgató és Héja Julianna Erika levéltáros szerkesztette. A napokban megjelent mű a Mezővárosok a Dél-Alföldön címet viseli, és a 2019-es, gyulai tudományos tanácskozás anyagát mutatja be.

Blazovich László a középkori európai városfejlődésről tartott tájékoztatót, illetve adott le tanulmányt. Petrovics István a Tisza-Duna-Maros közének a városairól beszélt, Homoki-Nagy Mária a jogtörténet felől közelítette meg a témát, Németh Csaba pedig arról a Maróti Jánosról értekezett, akinek nagy szerepe volt Gyula fejlődésében.

A kötetet Erdész Ádámmal összeállító Halmágyi Miklós levéltáros elmondta, a mű online formában bárki számára elérhető, nyomtatott verzióban viszont csak korlátozott számban jelent meg.

A kötet végén a függelék mellett egy oklevéltár is megtalálható a témával kapcsolatos források latin szövegével és azok magyar fordításával. Ezeket, valamint a tanulmányokat angol nyelven is megjelentették.  Halmágyi Miklós elmondta, a kiadvánnyal kapcsolatban Németországból és Romániából is kaptak már pozitív visszajelzést.

Nézze meg ezt is:

Az aszály miatt kevesebb volt a szúnyog és a béka

  Akkora az aszály a Dél-Alföldön, hogy az már a szúnyogokra is hatással van, nagyon …