2024. április 26., péntek
FONTOS

Illés Panna születésének 135. évfordulójára emlékeztek

 

A Benedeki kert alatt kezdetű népdal is elhangzott az Illés Panna Népdalkör előadásában hétfő délelőtt, a Szentháromság temetőben megtartott koszorúzáson. Az eseményen a névadó születésének 135. évfordulójára emlékeztek.

Az ünnepségen Nagy Ferencné, a népdalkör vezetője elevenítette fel Illés Panna életét. Bartók Béla népdalgyűjtő útját Gyulán kezdte, a Benedeki-határban. Ott ismerkedett meg Illés Pannával, akivel több, mint 80 dalt rögzített.

Illés Panna csorvási sokgyermekes kisbirtokos családba született. 12 évesen szolgálólánynak adták Prág Lajoshoz, majd Galgóczi Géza Nagy-majori intézőnél lett gyermekfelügyelő, aki a következő állomáshelyére, Gyula-Benedek pusztára is magával vitte. Bartók Béla 1906-os, népdalokat gyűjtő útján itt ismerkedett meg vele. 1924-ben Gyulán ment férjhez Demkó Józsefhez. A hétfő délelőtti eseményen unokája is részt vett.

Illés Panna nevét Gyulán a népdalkör mellett egy rendezvény, az Illés Panna nyomában – regionális népdal és népzenei találkozó is viseli. Az ünnepségen elhangzott, a népdalkör célja, hogy tovább ápolja névadója emlékét, és hogy a fiatalok körében is minél nagyobb ismertségre tegyen szert.

 

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …